Filmamasoner

Filmanbefalinger: Oslo Fusion 2016

Denne uka arrangeres Oslo/Fusion, tidligere kjent som Skeive Filmer, på Cinemateket i Oslo. Gjennom hele uka fylles Cinematekets kinosaler med film som utfordrer tradisjonelle syn på kjønn, identitet, sex og kjærlighet. Filmamasoner kan ikke annet enn å applaudere og anbefale, og det følgende er noen av filmene vi gleder oss aller mest til under årets festival:

BARASH (Israel, 2015)

Denne coming-of-age-filmen er satt til forstedene rundt Tel Aviv, hvor 17 år gamle Na’ama Barash forsøker å finne sin egen identitet i et samfunn med vidt forskjellige oppfatninger av sex, dop og kjærlighet, og med et turbulent familieliv. Vises 5. september kl. 18:00.

GAYBY BABY (Australia, 2015)

Denne dokumentaren forteller om fire australske barn i 10-årsalderen som vokser opp med likekjønnede foreldre – akkurat som regissør Maya Newell gjorde. Resultatet har blitt en varm film som gir barna selv en stemme i den pågående debatten rundt temaet. Vises 5. september kl 20:00 og

POJKARNA (Sverige, 2016)

Regissør Alexandra-Theresa Keining er et av de mest spennende navnene innen ny, svensk film, og har laget denne filmen basert på en roman ved samme navn. Vi møter de tre tenåringene Kim, Bella og Momo, som spør seg om ikke livet ville vært enklere om de bare var gutter. Vi loves et skrudd eventyr om flytende kjønnsdefinisjoner og overnaturlige tendenser.
Vises 8. september kl. 20:00 og 11. september kl. 21:00.

I, OLGA HEPNAROVÁ (Tsjekkia, 2015)

Denne filmen hadde sin premiere i Panorama-programmet på Berlinalen tidligere i år, og ble der møtt med strålende kritikker. Nå er det Oslo-publikummet sin tur til å møte Olga, en ensom kvinne som føler seg på utsiden av samfunnet. Filmen preges av statiske enkelttagninger og nydelig lyssetting til svart-hvitt foto, og forteller den sanne historien om den siste kvinnen i Tsjekkia som fikk en offentlig henrettelse.
Vises 5. september kl. 17:00 og 10. september kl. 21:15.

SUMMERTIME (Frankrike/Belgia, 2015)

Fra regissør Catherine Corsini kommer denne pulserende franske kjærlighetsfilmen om to unge kvinner på 1970-tallet. Filmen skildrer hvor vakkert og vanskelig det kan være å oppdage sin egen seksualitet og satse på kjærligheten, samt hva det innebar å være lesbisk kvinne på den franske landsbygda på denne tiden.
Vises 10. september kl. 14:00 og 11. september kl. 18:00.

WOMEN WHO KILL (USA, 2016)

“Tidenes beste lesbiske skrekk-komedie”, ifølge IndieWire. Eks-kjærestene Morgan og Jean lager podcast om kvinnelige mordere, et tema som fascinerer dem begge. Filmen byr på sylskarp humor og oppriktig ubehagelig stemning, og fokuserer på mellommenneskelige forhold. Dette er spillefilmdebuten til regissør Ingrid Jungermann, og ble belønnet med manusprisen på TriBeCa tidligere i år.
Vises 6. september kl. 21:15 og 10. september kl. 17:00.

NORSKE, SKEIVE KORTFILMER

Det går to norske kortfilmprogrammet på festivalen:
Norwegian Queer Shorts 1 vises 7. september kl. 18:00
Norwegian Queer Shorts 2 vises 8. september kl. 17:00.

– – – – –

For mer informasjon og Oslo/Fusion og festivalprogrammet, se oslofusion.no.

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Helene Aalborg er utdannet filmkurator. Hun er styreleder i Norsk Filmklubbforbund og grunnlegger og leder i Feministisk Filmklubb. Helene er frilans filmskribent, med spesialfeltene skrekkfilm, feministisk analyse og filmfestivaler.

Legg igjen en kommentar