Filmamasoner

Filmamasoners festivalguide: Kosmorama 2014

Det er klart for trøndernes internasjonale filmfestival, Kosmorama. Her er vår festivalguide!

Gjenforeningen (2013)

Anna Odells selvutleverende kunstfilm om skolemobbing har fått fantastisk mottagelse blant norske og svenske kritikere. Gjenforeningen er snart klar for norske kinoer, men klarer du ikke å vente til det kan du også få den med deg på Kosmorama. Se program, og les vår omtale!

Light Fly, Fly High (2013)

Norske Susanne Østigaard og Beathe Hofseth har laget en imponerende og engasjerende dokumentar om indiske Thulasi, som vil bokse seg til et fritt og selvstendig liv. Det er ikke bare lett i et samfunn hvor fattige jenter ikke er verdt noe, og menn bestemmer hva de får lov til. Se program og les vår omtale.

 

Sepideh (2013)

16 år gamle Sepideh fra den iranske landsbygda drømmer om å bli astronaut, og bruker all sin fritid på stjernekikking. Det står mange hindre i veien for henne, men hun har en stor heltinne i den kvinnelige, iranske astronauten Anousheh Ansari. Sepideh var en suksess på Eurodok-festivalen i Oslo tidligere i vår, og er nå klar for å møte sitt Trondheims-publikum! Se program.

 

Deshora (2013)

Deshora er en mørk, erotisk dramathriller. Et ektepar i utkant-Argentina har lenge forsøkt å få barn, men ikke lykkes. Forholdet deres er allerede skjørt da fruens unge slektning Joaquín dukker opp og bryter opp rutinene i ekteparets isolerte tilværelse. Filmen er regissert av Sørfond-støttede Barbara Sarasola-Day. Se program og les vår omtale.

 

The Babadook (2013)

Denne grøsseren, regissert av Jennifer Kent, har tidligere blitt vist på Sundance og er nå plukket med til Ramaskrik-programmet til Kosmorama. Alenemora Amelie har en sønn som er redd for monstre i huset, som så mange andre seksåringer. Når Amelie begynner å lese godnatthistorier om The Babadook, “barnebokfiguren fra helvete” for ham, blir ikke situasjonen noe bedre. Se program.

 

For Those Who Can Tell No Tales (2013)

Vercoe er på ferie i Bosnia i 2011. Hotellet hun bor på er ikke av den triveligste sorten, og hun finner snart ut at hotellet ble brukt som voldtektsbordell under borgerkriken på 90-tallet. Vercoe tar på seg å grave frem sannheten og fortelle historien til de som ikke kan fortelle den selv. Se program.

 

Opprørske Oldemødre (2013)

Denne norskproduserte dokumentaren er et must! Venninnene Shirley og Hinda er i slutten av 80-åra og begynnelsen av 90-åra, men lar ikke det stoppe dem fra å bedrive politisk aktivisme. Deres store spørsmål er simpelthen “hvorfor må økonomien fortsette å vokse”? I kapitalistmiljøer i USA er dét tydeligvis tilstrekkelig for å bli truet på livet. Kosmorama inviterer til masterclass med klipper Anders Teigen og fotograf Viggo Knudsen. Se program.

 

Kreuzweg (2014)

En innsidefortelling fra et strengt, katolsk miljø i Tyskland. 14-årige Marie forbereder seg til konfirmasjon, og bekjenner seg til en veldig bokstavelig tolkning av Bibelen. Mens hun sliter med å motstå djevelens fristelser hver eneste dag, begynner Marie å identifisere seg sterkt med Jesus selv. Se program.

Kreuzweg

Rosemary’s Baby (1968)

Skrekk-klassikeren om Rosemary og djevelungen hennes returnerer til kinosalen! Denne filmen, signert Roman Polanski, er en klassiker som har hatt enorm innflytelse på sjangerfilm. Mia Farrow spille unge Rosemary som blir gravid med sin kjekke mann, men svangerskapet er alt annet enn den romantiske idyllen hun hadde håpet på. Den nye blokka de har flyttet inn i gjør Rosemary urolig, og de skumle naboene hjelper ikke. Se program.

– – – –

Se fullt program for festivalen her. Filmamasoner vil dekke utvalgte deler av festivalen.

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Helene Aalborg er utdannet filmkurator. Hun er styreleder i Norsk Filmklubbforbund og grunnlegger og leder i Feministisk Filmklubb. Helene er frilans filmskribent, med spesialfeltene skrekkfilm, feministisk analyse og filmfestivaler.

Legg igjen en kommentar