Filmamasoner

My Sweet Pepper Land (2013) – Western fra det ville østen

God western trenger slett ikke være fra det ville vesten. De kan like gjerne være fra Midt-Østen.

My Sweet Pepper Land utspiller seg i Kurdistan, i omtrent nåtid, hvertfall etter Saddam Husseins fall. Kurderne forsøker å etablere sin uavhengighet, og en stor del av det er å innføre og vedlikeholde egne lover og regler. Det er her vår mannlige helt Baran (Korkmaz Arslan) kommer inn. Han har slåss i uavhengighetskrigen som frihetskjemper, og har nå blitt hyret inn som politimann i hovedstaden Erbil. Et særdeles mislykket forsøk på Kurdistans første, offisielle henrettelse får ham til å innse at han ikke vil være en del av storbypolitiet. Men han kan heller ikke være hjemme hos sin mor på landsbygda, da hun bruker det meste av tiden på å forsøke å gifte ham bort til en av bygdas mange ugifte kvinner.

En annen som ikke vil gifte seg er vår kvinnelige helt Govend (Golshifteh Farahani), men som eneste jente blant en hel flokk av brødre og med tradisjonelle foreldre må hun kjempe for å bli tatt på alvor. Govend er lærer, og vil tilbake til praksisstedet sitt ved et avsidesliggende tettsted like ved den tyrkiske grensa. Imidlertid er det ikke særlig populært hverken hos hennes egen familie eller hos befolkningen i grensebygda at en ung, ugift kvinne vil jobbe og bo alene. Bedre blir det ikke når sheriff Baran kommer ridende inn i bygda, og de to umiddelbart får en god tone.

Sweet Pepperland arrival

Dette er en film som er rik på selvbevisst humor og sjarme, samtidig som den tar opp alvorlige temaer – som en kvinnes rett til å bestemme over sitt eget liv. Det er også et spennende tankeeksperiment rundt hvordan et land eller annet samfunn kan gå fram for å reise seg fra uselvstendighet. Disse to skildringene, av henholdsvis en kvinne og et land som kjemper for autonomi og frihet,  fungerer her meget bra som illustrasjoner eller forsterkninger av hverandre. Det kunne blitt rotete og overdrevent, men her er det hele snekret sammen av så kyndige hender at det er en fryd å se på.

My Sweet Pepper Land er veldig vakker, både i foto og stemning, og den sentrerer alle sine samfunns-kommentarer og problemstillinger rundt en uvanlig og rørende romanse. Når det hele i tillegg blir tonesatt av nydelige Govends nydelige trommespill, blir det knyttet sammen til en virkelig god filmopplevelse.

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Helene Aalborg er utdannet filmkurator. Hun er styreleder i Norsk Filmklubbforbund og grunnlegger og leder i Feministisk Filmklubb. Helene er frilans filmskribent, med spesialfeltene skrekkfilm, feministisk analyse og filmfestivaler.

Legg igjen en kommentar