Filmamasoner

Ramaskrik: You’re Next (2013)

Amerikanske You’re Next er på mange måter en slasher av den gode, tradisjonelle sorten, men med vri og leken originalitet.

Vi møter en familie med aldrende foreldre og voksne barn med sine respektive ektefeller/kjærester, som alle er samlet på foreldrenes digre feriehus på landet for å feire foreldrenes 35-årsjubileum som ektepar. Under middagen den første kvelden begynner det plutselig å suse piler inn gjennom spisestuevinduene, og folk begynner å dø og bli såret. Familiens reaksjoner i det totale kaoset som følger de neste minuttene, er noe av det mest overbevisende denne anmelder har sett i en skrekkfilm. Særlig moren i familien (Barbara Crampton) er imponerende i denne settingen. Det går ikke lang tid før Erin (Sharni Vinson), kjæresten til en av de eldste brødrene, begynner å ta kontroll over situasjonen og blir til det stødige holdepunktet for resten av den paniske familien. Imidlertid må det alltid noen usannsynlig dumme beslutninger til for at en skrekkfilm skal fungere. Den første av dem kommer da lillesøster Aimee blir snurt fordi ingen tror på at hun kan løpe fort nok til å komme seg ut til bilen, og pappa og bror Felix åpner dørene for henne. I situasjoner som denne klarer You’re Next å overraske med sin kreativitet, selv om den i høyeste grad er sjangertro.

Det går som det må gå: flere dør, folk deler seg opp i grupper og noen forsvinner, mens de ukjente inntrengerne fortsetter sitt brutale, og tilsynelatende umotiverte, angrep. Det viser seg etterhvert at det nok er grunn til å stille spørsmål ved hvor umotivert og tilfeldig angrepet egentlig er…

youre-next-movie-image-05

Erin blir fort etablert som en av filmens helter, og som en type Final Girl. Resten av familien blir litt satt ut av hvor godt hun ser ut til å takle situasjonen, og hun røper en hemmelighet for en av de andre, som hun ikke engang har fortalt til kjæresten sin ennå: hun vokste opp i et sært, lite survivalist-samfunn hvor hun ble trent opp til å klare seg selv i de mest ekstreme situasjoner. Det er utrolig forfriskende å se en skrekkfilm hvor hvertfall én person faktisk er i stand til å ta noen rasjonelle valg: steng alle vinduer og dører i hele huset, heng et digert SOS-banner nedover husveggen, ikke gjemme seg i kjelleren. Samtidig er Erin langt mer menneskelig og troverdig enn en del andre helter og Final Girls gjennom tidene. Det er ikke sånn at hun bare kan masse ting uten god grunn, hun innehar ikke noe superstyrke og er verken empatiløs eller på grensen til autistisk. Erin vil også for alltid forandre ditt forhold til blendere.

Erin er en Final Girl helt der oppe med de beste – spesielt når det gjelder slagferdighet og evne til å ta kontroll over umulige situasjoner. Jeg har tidligere meldt bekymring for at Final Girl-en har avgått ved døden. Den frykten er herved bevist ubegrunnet.

Det er vanskelig å si noe mer om karakterene eller handlingen uten å spoile filmen, og det vil jeg absolutt ikke gjøre, da dette er en film jeg vil anbefale alle horror-fans, gamle som nye. Når filmen i tillegg har kinopremiere på selveste Halloween, ligger alt til rette for et skikkelig god grøsseropplevelse!

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Helene Aalborg er utdannet filmkurator. Hun er styreleder i Norsk Filmklubbforbund og grunnlegger og leder i Feministisk Filmklubb. Helene er frilans filmskribent, med spesialfeltene skrekkfilm, feministisk analyse og filmfestivaler.

Legg igjen en kommentar