Filmamasoner

Program for vårens feministiske filmkvelder

Endelig kan vi avsløre programmet for våre fire feministiske filmkvelder, som vil finne sted hos Oslo-filmklubben Cinema Neuf i løpet av våren. Vi gleder oss veldig, og håper at noen av våre lesere vil ta turen! For praktisk informasjon, se Cinema Neufs hjemmesider.

Vi har et ganske så variert program, og med unntak av det svenske innslaget vises i tillegg alle filmene på deilig, analog filmrull!

Her er programmet (alle visninger starter kl 19:00):

21. januar: Dødelige Maria (1993)

Umiddelbart etter visning blir det impromptu “Spør en feminist om filmen”, med i alle fall Helene og Jenny fra Filmamasoner. Hvertfall én av dem har aldri sett filmen før, men de vil etter beste evne svare på publikums spørsmål, av mer eller mindre seriøs natur…

Regissør Tom Tykwer er en av de største regissørene som har kommet fra Tyskland i nyere tid, og kjennetegnes av sine svært underfundige og stilistiske filmer. Særlig hans tidlige filmer… er preget av å være båret av svært sterke kvinneskikkelser i de sentrale rollene.

w964

Dødelige Maria er hans første langfilm. Hovedpersonen Maria har hele sitt liv blitt undertrykt av sin bitre og dominerende far. Hennes forsøk på å unnslippe gjennom ekteskap med en av farens venner viser seg å være mislykket. Ektemannen er like følelseskald som faren. Marias klaustrofobiske og innesluttede liv blir preget av angst, og lite ser ut til å kunne endre seg. Livet hennes ser ut til å være preget av isolasjon, og for å lette på dette skriver hun endeløse brev til seg selv. Et uventet vennskap med en like sosialt mistilpasset nabo gir håp om endring, men spørsmålet er om Maria nå har levd for lenge i sitt eget merkelige univers til å kunne gå videre.

Facebook-event

25. februar: Kroppen min (2002) og Frøken Sverige (2004)

Kroppen min er den prisvinnende debuten til regissør Margreth Olin. Dette er en personlig, men også allmenngyldig historie om en kvinnekropp, og dens forhold til verdenen som omgir den.

kroppenmin

Frøken Sverige handler om 19 år gamle Moa, som lever i en verden fylt av politisk korrekthet og regler. Til tross for at hun gjør alt for å passe inn, tiltrekkes hun ubehjelpelig av feil gutter, feil musikk og gjør ting som hun kanskje ikke burde gjøre. Den dagen Moa oppdager at kompisene betrakter henne som en seriefigur, tilspisser alt seg. Moa spilles av Alexandra Dahlström, som slo igjennom i 1998 som Elin i Lukas Moodyssons store suksess Fucking Åmål.

Facebook-event

18. mars: Kvinner uten menn (2009)

Oppdag filmdebuten til en av vår tids viktigste kunstnere!

6273

Kvinner uten menn er Shirin Neshats debutfilm og bygger på den iranske kvinnelige forfatteren Shahrnush Parsipurs magisk-realistiske roman ved samme navn.

Historiene til fire forskjellige kvinner vikles sammen sommeren 1953. Dette er en avgjørende tid i Irans historie, den demokratisk valgte statsministeren Mohammad Mossadegh blir styrtet i et statskupp ledet av USA og støttet av Storbritannia. Sjahen Mohammad Reza Pahlavi som hadde flyktet fra landet, blir gjeninnsatt.

I løpet av noen dager bringes de fire kvinnene fra ulike deler av det iranske samfunnet sammen, mens politisk og sosial uro danner bakteppe.

Facebook-event

6. mai: Ghost World (2001)

Den moderne klassikeren Ghost World, basert på Danile Clowes’ tegneserie med samme navn, følger de amerikanske tenåringsjentene Enid (Thora Birch) og Rebecca (Scarlett Johansson) gjennom sommeren da de har gått ut av high school. De to bestevenninnene vil flytte sammen, og Rebecca får seg jobb for å spare opp penger til den store begivenheten. Enid må imidlertid ta et sommerkurs i kunst for å få et fullstendig vitnemål, og resten av tiden hennes går med på å forfølge den middelaldrende nerden Seymour. Enids forsøk på å finne seg selv ender opp med at hun fremmedgjør alle rundt seg, og hun må snart ta noen drastiske valg for å finne ut av livet sitt.

Enid, og også bestevenninnen Rebecca, er virkelig tatt på kornet som malplasserte, sinte tenåringer som hater alle rundt seg. De er på ingen måte perfekte selv – og kanskje det er nettopp her vi finner noe av svaret på hvordan de to har endt opp som noen av de kuleste jentene på det store lerretet i moderne tid?

Facebook-event

tumblr_mbfmztrYm71qac811o1_r1_500

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Redaksjonen legger ut nyheter, anbefalinger og arrangementer.

Legg igjen en kommentar