Filmamasoner

Norges skumleste filmfestival

Neste uke går Norges skumleste filmfestival, Ramaskrik, av stabelen for andre gang. Festivalen går over 3 dager og byr på førpremierer, celebert besøk, quiz og annen moro, og et program med omtrent 20 filmer fra hele verden.

Filmamasoner gleder seg spesielt til åpningsfilmen Dunderland (2012), som er inspirert av hekseprosessene som fant sted her til lands for få århundrer siden. Den tar for seg historien om den unge landsbyjenta Johanne Nilsdatter som i 1695 blir beskyldt for hekseri, og kastes i det bunnløse tjernet Djupkista i Dunderlandsdalen. Hun blir aldri funnet, men bygda blir plaget av merkelige hendelser som etter hvert fører til at dalen blir forlatt. Helt til en gjennomreisende teatertropp oppsøker stedet i vår tid, og det kan virke som at Johannes forbannelse fortsatt sitter tungt igjen…

Hekseprosessene er bisarre å tenke på fra vår tid, men var som de fleste vet blodig alvorlige og gjennomsyret store deler av det norske samfunnet. Selv om Dunderland på ingen måte blir en dokumentarisk historie, gleder det oss å se at noen endelig tar tak i alt det dramatiske materialet som fins her!

Det er mye annet som skjer på festivalen, men hvis vi skal dra fram én annen ting vi gleder oss til må det bli visning av hele Hellfjord, med skrekk-dronning Ingrid Bolsø Berdal i en av hovedrollene.

Filmamasoner er til stede på Ramaskrik og rapporterer fra høydepunktene!

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Helene Aalborg er utdannet filmkurator. Hun er styreleder i Norsk Filmklubbforbund og grunnlegger og leder i Feministisk Filmklubb. Helene er frilans filmskribent, med spesialfeltene skrekkfilm, feministisk analyse og filmfestivaler.

Legg igjen en kommentar