Filmamasoner

Filmamasoners festivalguide: Eurodok 2014

Fra 19. – 23. mars avvikles årets Eurodok på Cinemateket i Oslo. Her er Filmamasoners anbefalinger.

Sepideh – Reaching for the Stars

Midtøsten er en spennende filmregion, og byr på mange interessante skildringer av kvinneliv. Denne dokumentaren handler om iranske Sepideh, ei ung jente som aller helst vil bli astronaut. Regi: Berit Madsen (Danmark)

 

The Sarnos – A Life in Dirty Movies

Filmen følger en av pionerene innen sexploitation-sjangeren, Joe Sarno og hans kone Peggy. I den svenske filmhistorien står han bak “klassikere” som Inga aka Jag – en oskuld, Kvinnolek, Kärleksön og Fäbodjãntan, og i den amerikanske har han fått stadig mer anerkjennelse som en av kultfilmregissørene som faktisk kunne sies å ha en kunstnerisk signatur. Regi: Wictor Eriksson

The_Sarnos_Life_In_Dirty_Movies_0

 

Stream of Love

Denne finsk-ungarske dokumentaren tar oss med til landsbygda i Transilvania. Her blir vi kjent med en rekke eldre kvinner og menn som fortsatt drømmer om kjærlighet, sex og romanse. Regi: Ágnes Sós + Hannes Vartiainen, Pekka Veikkolainen

streamoflove

Jag stannar tiden

Regissør Gunilla Bresky kommer på besøk til Eurodok med sin flotte film Jag stannar tiden. Filmen forteller om krigsfotografen Mikosha, og hvordan hans sterke forhold til film fulgte ham gjennom de mest desperate stunder i løpet av 2. verdenskrig.

jag_stannar_tiden_0

 

Belleville Baby

Belleville Baby er en historie om kjærlighet, svik, klassetilhørighet, ære, makt, besettelse, sex, dop og rock. Og man kan spørre seg – er dette egentlig en dokumentarfilm?

Regissør Mia Engberg er en godt etablert svensk filmskaper. For noen år siden vakte hun oppmerksomhet med filmen Dirty Diaries, en statsstøttet pornofilm. Men Engberg har et overordnet prosjekt. Hun tøyer grensene innenfor alle filmsjangre – også den erotiske. Dirty Diaries var laget for et kvinnelig blikk – og ble dermed også et feministisk manifest.

belleville03

 

Nitrate Flames

Hva hendte egentlig med Carl T. Dreyers’ Jeanne d’Arc? Hovedrolleinnehaveren Renée Falconettis ansikt er et av de mest ikoniske i filmhistorien. Rollen som Jean d’Arc var hennes eneste filmrolle og skapte både hennes storhet og hennes fall. Regi: Mirko Stopar

nitrateflames

Norsk Kort

Som enhver god filmfestival har også Eurodok med kortfilm på programmet. Det var ikke jeg, det var Fiskmåsen ble meget godt mottatt på fjorårets Kortfilmfestival i Grimstad. Regissør Julie Engaas skildrer på forfriskende vis hvordan hverdagen kan være for unge som tenker litt annerledes enn de rundt seg. Mari Storsteins to kortfilmer Tusen millioner ganger hundre tusen takk og Barn som meg handler også om unge som har ganske annerledes liv, enten det er sykdom som rammer dem selv eller noen nær dem.

Screen Shot 2014-03-18 at 15.09.34

 

God festival! Visningstider og fullt program for Eurodok kan ses her.

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Redaksjonen legger ut nyheter, anbefalinger og arrangementer.

Legg igjen en kommentar