Filmamasoner

Filmamasoners festivalguide: Arabiske filmdager 2014

Arabiske Filmdager har blitt et fast vårtegn, og et vi gleder oss like mye til hvert år. De arabiske landene byr på stadig mer spennende film, og datterfestivalen til Film Fra Sør introduserer et norsk publikum for noe av det aller beste regionen har å by på. Her er Filmamasoners anbefalinger for årets festival!

My Sweet Pepper Land

Western fra østen! Kurdistan prøver å finne seg selv som uavhengig land, samtidig som unge Govend kjemper for sin uavhengighet i det tradisjonelle og mannsdominerte samfunnet. Les full anmeldelse her!

pepper

Kismet – og samtale om tyrkiske såpeserier og kvinnekamp

Tyrkiske såpeserier inspirerer kvinner i hele den arabiske verden til å tro på sin egenverdi, og til å bryte ut av destruktive og undertrykkende relasjoner. I motsetning til hva vi er vant til her hjemme, er såpeseriene på sitt vis høyt politiske og påvirker tusenvis av vanlige menneskers liv. Kismet er dokumentaren som undersøker hvordan dette henger sammen. Etter visningen søndag 6. april blir det en samtale med samfunnsforsker Mona Abdel-Fadil og daglig leder i Minotenk Linda Alzaghari om de tyrkiske såpeserienes potensial for endring av undertrykkende strukturer.

kismet-1

Rock the Casbah

Familiedrama fra Marokko, med kvinnelig regissør. En mor og hennes døtre møtes for første gang på lang tid da familiefaren, den styrtrike patriarken, har dødd. Kvinnene kommer ikke særlig godt overens, men nå må de tilbringe flere dager sammen mens begravelsen planlegges og gjennomføres.

rock-the-casbah

 

Electro Chaabi

Fransk-tunisiske Hind Meddeb har laget en dokumentar om undergrunnsmusikken i Kairos slumområder. Hun skildrer en bevegelse som i høy grad er preget av partymusikk som fyller dansegulvene, men med sterke politiske budskap. Vårt håp er bare at flere kvinner etter hvert vil involveres i chaabi-bølgen!

chaabi

——–

Tider og fullt program for festivalen finner du her.

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Redaksjonen legger ut nyheter, anbefalinger og arrangementer.

Legg igjen en kommentar