Filmamasoner

Exposed (2013) på Cinemateket – med burlesque-opptreden!

Torsdag 13. februar viser Cinemateket i Oslo dokumentaren Exposed (2013). Dokumen-taren er laget av Beth B, og tar for seg åtte personer fra burlesque-miljøet i forskjellige deler av USA.

Personene vi møter utfordrer alle hva vi kan kalle standarden for skjønnhet og akseptabel nakenhet og seksualitet, på hver sine måter: enten det er seksuell legning, en annen kroppsstørrelse enn man er vant til å se naken, en funksjonshemming eller annet.

I wanna be a kind of role model that brings people back to a time before the fruit of knowledge.

Dokumentaren er både leken og seriøst, morsom og dypt rørende. Det er til dels tunge, personlige historier og tøffe livserfaringer man blir konfrontert med. Men gjennom kunstformen de alle har viet sine liv til, klarer de å finne humor i de mørkeste avkroker av menneskesinnet. Det er dette aspektet av burlesque filmen virkelig hyller – samtidig som den virkelig knuser enhver illusjon om at burlesque bare er stripping med kostymer.

Stripping and advertising is for the male gaze, but burlesque isn’t.

Fifi_cupcakeNår Cinemateket nå bringer filmen til Oslo-publikumet, skjer detikke uten litt glitter og glam. Burlesque-artisten Fifi von Tassel skal opptre før filmen. For henne handler burlesque om mye mer enn det å kaste klærne på en scene:

– Det handler om å ta kontroll over egen kropp og eget selvbilde, og om å gjøre litt opprør. Burlesque er en kunstform alle kan utøve, noe også Exposed viser, og er en flott måte å bokstavelig talt riste litt i samfunnets oppfatning av hva som er vakkert her i verden.

– Min act heter “Cupcake Wars” og er et lite spark i siden til samfunnets bilde av hvordan det forventes at man ser ut. Selv er jeg langt utenfor disse rammene, og nekter å passe inn i den formen og de forventningene som er gitt. Også handler det jo selvsagt litt om hvor godt det er med cupcakes, da…

Filmamasoner anbefaler på det varmeste!

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Helene Aalborg er utdannet filmkurator. Hun er styreleder i Norsk Filmklubbforbund og grunnlegger og leder i Feministisk Filmklubb. Helene er frilans filmskribent, med spesialfeltene skrekkfilm, feministisk analyse og filmfestivaler.

Legg igjen en kommentar