Filmamasoner

The Bling Ring (2013) – Rock’n’roll, rulleblad og Christian Louboutin

Sofia Coppolas femte film er en velrettet langfinger til all glitter og glamour i Hollywood.

Det er en risikosport å sende en blodfan på nye visninger. Forventningene er høye, og fallhøyden kan også være eksepsjonelt stor om skuffelsen melder seg. Heldigvis følger Sofia Coppola en suksessformel.

Filmene hennes er visuelt mektige, historiene er tiltrekkende og figurene hennes tiltrekker seg sympati og forståelse, til og med når de gjør noe så uforståelig som å bryte seg inn hos Paris Hilton 8 ganger. The Bling Ring skuffer ikke!

Historien

The Bling Ring handler om Marc (Israel Broussard) som i et forsøk på å imponere på den nye skolen sin, blir venner med Rebecca (Katie Chang). Rebecca er, som mange andre tenåringer, kleptoman. For spenningens skyld stjeler de lommebøker og kredittkort fra ulåste biler og drar på shopping med utbyttet. På skolen og fritiden henger de med Nicki (Emma Watson) og Chloe (Claire Julien). I en halvveis fleipete tone leser Marc i sladderbladene at Paris Hilton er ute av byen, og Rebecca sier – Skal vedde på at hun har nøkkelen liggende under matta. Slik begynner det store tjuvraidet, de låser seg inn i kjendisboliger i hele Hollywood, og stjeler high-end designklær, vesker og sko.

Da Chloe drikker seg full og nesten tar livet av hele gjengen i en bilkræsj blir hun til dels fryst ut av de andre. Samtidig ser vi at Marc bruker stadig sterkere rusmidler, han har gått fra å røyke jointer til å røyke crack og sniffe kokain, og ha på seg røde høyhælede Louboutins (sko) i skjul hjemme. Under den tredje turen til Paris blir Marc og Rebecca nesten tatt på fersken av sikkerhetsvaktene.

Bilder av tenåringene hjemme hos Megan Fox, Orlando Bloom og selvfølgelig hos Paris Hilton blir etter hvert gjengangere i sosiale medier. De tar såkalte «selfies» (selvportrett) mens de har på seg tjuvgods, og tar seg til rette i Paris sitt nattklubb-rom. De blir stadig mer slepphendte, en av jentene prøver blant annet å stjele en av Hiltons hunder. Tilslutt skjer det uunngåelige: de arresteres av politiet.

Emma uten tryllestaven

Den jeg utvilsomt hadde størst forventninger til i denne filmen, var vår alles «Hermione», Emma Watson. Ikke bare måtte hun lære seg å snakke med amerikansk aksent, hun har blitt voksen i filmbransjen mens hun kun spilte en rolle. Spørsmålet som oppstår i slike situasjoner er «kan hun spille, eller kan hun bare spille én rolle?». Og Emma kan spille. Rollefiguren hennes, Nicki, oppdras av en veldig alternativ mor (Leslie Mann), som oppdrar og hjemmeskolerer ungene sine i en filosofi tatt ut fra selvhjelpsboken «The Secret». Emma Watson har full kontroll over Nicki. Og det må være ganske vanskelig for oppegående Emma som daglig studerer på Berkeley, å spille en tenåringsjente med en tilsynelatende IQ på 35. Hun og fostersøsteren lurer moren trill rundt, hun tror at de er ekstra glupe elever som får drive med spennende aktiviteter på siden av undervisningen, mens jentene i realiteten fester og ruser seg. Konklusjonen må være at Emma Watson har overlevd overgangen til voksenroller, og det med glans. Til magasinet Empire innrømmer hun at både The Perks of Being a Wallflower og The Bling Ring virkelig var roller hun ønsket seg, til et sånt nivå at hun ville gått ned på kne og tryglet for å få de, og vi i Filmamasoner mener det vitner om ei ganske nøktern frøken og hennes vei inn i den voksne filmverden.

Audiovisuelle Sofia

Det som gjør Sofia Coppolas filmer til de eksklusive trøflene i godtedisken er ikke bare det at de er sjeldne, gjennomførte og med gode skuespillere. Hun lager audiovisuelt godteri. Soundtracket til The Bling Ring består riktig nok av en del låter man ser for seg at rolleinnehaverne ville hørt på – men også Avicii og Azaelia Banks lager en myk, men likevel hardtslående ramme rundt filmen. Selve filmen bærer de samme myke filtrene og duse fargene som The Virgin Suicides, men med hardere overganger, der tempoet er skrudd opp for å markere at tenåringene blir stadig nærmere å bli avslørt. En av Sofias mest brukte skuespillere har også en gjesteopptreden i The Bling Ring, noe som er med på å signere hele mesterverket. Kirsten Dunst har nemlig spilt i hele tre av Coppolas tidligere filmer.

Som nevnt innledningsvis er det farlig å sende en blodfan på nye filmer, fordi fallhøyden kan være enorm. Men lettelsen og filmgleden kan også være gigantisk – Sofia Coppolas The Bling Ring innfrir absolutt alle forventninger. Det er en film du ler av og som engasjerer deg, og om du har barn rister du stille på hodet og lover deg selv at du ikke skal oppdra så overfladiske små monstre. The Bling Ring er en perfekt film å se med en venninne, alene med en stor bolle popcorn, eller på den andre daten. Filmamasoner anbefaler The Bling Ring om du har tenkt deg på kino i sommer.

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Anne Birgit Kalvik er utdannet journalist og medieviter ved Edith Cowan University (ECU) og skrev sin masteroppgave om kvinnefremstillingen i indisk film.

Legg igjen en kommentar