Filmamasoner

Jeg er din (2013)

Helene Aalborg 21/08/2013 Nye Filmer No Comments on Jeg er din (2013)

Jeg er din er Iram Haqs første spillefilm, og ryktes å være dels selvbiografisk.

Jeg er din er en film om hvor lett det er å forelske seg, og hvor vanskelig det er å være forelsket. En film om å skulle balansere stort ansvar med et enda større ønske om frihet. Om å befinne seg midt i skjæringspunktet mellom forventninger fra andre, og sine egne lengsler.

Jeg-er-din-bilde-3

Mer konkret handler Jeg er din om 27 år gamle Mina (Amrita Acharia) som bor i Oslo. Hun har en ti år gammel sønn, Felix, som bor hos henne annenhver uke. Hun har en vellykket eksmann og en mor som mer enn gjerne minner Mina på hvor mislykket hun er. Det at Mina ikke har en mann, og at hun lever det mange av oss ville kalt et ganske normalt singelliv i byen, er foreldrenes store sorg; og de ber henne stadig på besøk slik at de kan få mint henne på akkurat det igjen og igjen og igjen. Da Mina var 14 ble hun tvangssendt til Pakistan for å bo med slektninger hun ikke kjente, for å lære språket og kulturen. Omstendighetene rundt at hun giftet seg som veldig ung, får vi aldri vite noe mer om.

Da vi møter Mina handler livet hennes stort sett om å være sammen med Felix, gå på auditioner og av og til møte Martin (Trond Fause Aurvåg) som har en kjæreste et annet sted. En dag treffer hun svenske Jesper (Ola Rapace) i en klesbutikk, og de er tydelig betatt av hverandre fra første øyeblikk. Jesper er i Oslo med filmen sin og skal snart tilbake til Stockholm, men de får tilbragt et par dager sammen, bare de to. Da Jesper inviterer Mina på besøk til Sverige, klarer hun ikke vente til uka etter når hun ikke har Felix, men tar han med seg på turen. Selv om Jesper har forsikret at Felix er mer enn velkommen, viser det seg fort at han ikke klarer å håndtere rollen som reservepappa. Resten av filmen skildrer konsekvensene av dette korte, men intense forholdet – og hvordan det forandrer Minas liv.

Både Rapace og Acharia gjør sterke rolleprestasjoner i Jeg er din. Selv om Jesper er irriterende selvopptatt og Mina er irriterende vinglete, er de begge karakterer man oppriktig bryr seg om. Deres første ordentlige scene sammen, spaserturen fra klesbutikken til caféen, er en av de fineste i hele filmen. Og vi får se det hele Iram Haqs meget gode blikk for både enkeltbilder og hele scener. En av de sterkeste scenene fra både Acharia og Haq er Minas alenetur på byen. Hun danser alene på utestedet Fisk & Vilt; først desperat, på gråten, og fem minutter senere impulsivt lykkelig. Begge deler er like overbevisende levert, og ser like fordømt fint ut.

01_jeg_er_din_trl__3_00439

Da Filmamasoner intervjuet Haq, sa hun at det hadde vært viktig for henne å fortelle historien i Jeg er din så ærlig og direkte som mulig, uten å gjemme seg bak humor og vakre bilder. Det har hun absolutt klart, men hennes ærlige og direkte historie inneholder heldigvis allikevel flust av begge deler. Ikke minst finner jeg det alltid merkelig befriende når filmskapere tør å velge en avslutning på filmen sin som vil gå imot det de fleste i publikum ønsker.

Jeg er din er et stilsikkert, men søkende drama stappfullt av personlighet, på godt og vondt – litt som det virkelige liv, altså.

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Helene Aalborg er utdannet filmkurator. Hun er styreleder i Norsk Filmklubbforbund og grunnlegger og leder i Feministisk Filmklubb. Helene er frilans filmskribent, med spesialfeltene skrekkfilm, feministisk analyse og filmfestivaler.

Legg igjen en kommentar