Filmamasoner

Helt nakent fra Iram Haq

Anne Birgit Kalvik 20/08/2013 Analyse No Comments on Helt nakent fra Iram Haq

Jeg er din er hennes første spillefilm, og den er skamrost av kritikerne før den i det hele tatt har hatt kinopremiere. Selv syns hun lanseringen er nervepirrende og spennende på samme tid.

120813_7783

Iram Haq har laget drømmefilmen.

Min generasjon husker henne kanskje best som Fatima i Borettslaget, men Iram har hatt flere roller, og regissert to kortfilmer siden den tid. Jeg er din er langt på vei en selvbiografisk film, om alenemoren Mina som bor i Oslo med sønnen Felix. Mina sliter på kjærlighetsfronten. Så treffer hun svenske Jesper, men Jesper er ikke helt klar for farsrollen.

– Jeg har prøvd å fortelle så nakent og ærlig som mulig. Jeg ville få frem en sann historie, helt nakent og uten bruk av humor og metaforer som virkemidler, forteller hun.

Iram Haq har hentet inspirasjonen til Jeg er din fra det virkelige liv. Og filmen er i høyeste grad realistisk, med problemstillinger de fleste i sent tyve- og tidlig tredveårene kjenner til.

– Jeg inspireres av relasjoner mellom mennesker. Psykologi, følelser, mellommenneskelige relasjoner. Andre menneskers kunst inspirerer meg også, ting som treffer meg, som enten sårer eller engasjerer, ramser hun opp.

Haq har få negative opplevelser når det gjelder det å være kvinne i den mannsdominerte filmbransjen.

– Dette er det jeg har lyst til, det som driver meg. Jeg henter styrken fra meg selv, og i møte med andre mennesker.

– Hva slags mål hadde du for filmen?

– Å tørre å være ærlig. Å våge ikke å gjemme meg bak humor og vakre bilder.

Alle regissører og manusforfattere har forskjellige arbeidsmåter. Iram Haq trivdes med måten Jeg er din ble til på.

– Jeg skrev manus, og organiserte filmingen parallelt. Jeg liker godt å leke med tekst, og har hatt utfordringer med å våge å være fleksibel. Målet var at ingenting skulle være hogget i stein. Ikke en gang i klipperommet eller lydrommet, smiler hun.

Å lage en spillefilm krever ryggrad og organisatoriske evner. Men når Filmamasoner spør Haq hva hun selv tror er hennes sterke sider, blir hun svar skyldig.

– Det må du nesten spørre skuespillerne mine om. Neida. Jeg er skikkelig sta. Jeg er fleksibel. Jeg er åpen for forandring og innspill.

Jeg er din er sluppet ut av sekken, og med høyst internasjonalt anerkjente Amrita Acharia i den kvinnelige hovedrollen er det ikke urealistisk at filmen kan bli en hit utenfor Norges grenser.

– Jeg håper selvfølgelig at filmen får et festivalliv, bekrefter Iram.

Nå er hun allerede i gang med noe nytt.

– Jeg har fått støtte til å skrive en ny film, så nå er jeg i gang med en skriveprosess. Men jeg har allerede laget drømmefilmen, avslutter hun.

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Anne Birgit Kalvik er utdannet journalist og medieviter ved Edith Cowan University (ECU) og skrev sin masteroppgave om kvinnefremstillingen i indisk film.

Legg igjen en kommentar