Filmamasoner

Filmamasoner festivalguide: TIFF 2014

Filmåret i Norge får sin årlige kickstart på fantastiske Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF), som i år arrangeres for 24. gang. Filmamasoner sender et par redaksjonsmedlemmer mot nord for å rapportere om det beste og viktigste festivalen har å by på.

Her er en liten sniktitt på hva vi er aller mest spent på fra årets program:

Work in progress: Flink Pike (2014)

flink_pike_1

Solveig Melkeraaens selvbiografiske dokumentar Flink Pike er en av filmene vi har mest forventninger til i året som kommer. Dette er en fortelling om hvordan det kan gå for seg når det Melkeraaen selv kaller “flinkismønstrene” blir for rigide og tar over hverdagslivet.

Det er meg du vil ha (2014)

Andrea Bræin Hovig spiller hovedrollen i Dag Johan Haugeruds nye film. Manuset til filmen, ført i pennen av Sonja Evang, er basert på en sann historie og forteller om ungdomsskolelæreren (Bræin Hovig) som forelsker seg i sin 15 år gamle elev.

All My Mothers (2009)

Fra tiff.no:

De kurdiske kvinnene vi møter i All My Mothers blir ikke presentert med alder og sivil status, men med hvor mange nære og kjære de har mistet. Iraks angrep på landets kurdere, blant annet under den såkalte Anfal-kampanjen seint på 1980-tallet, tok mange liv. Hele landsbyer ble lagt i grus, og i mange av dem er kvinnene alene tilbake: enker som savner sine menn, unge jenter som sørger over sine brødre og fedre og vet at de trolig aldri vil finne noen å gifte seg med.

 

Light Fly, Fly High (2013)

Susann Østigaard og Beate Hofseth har laget en film med utgangspunkt i kasteløse kvinner i India, et land med store utfordringer på likestillingsfronten. Vi møter kasteløse Thulasi, som drømmer om et annet liv – og trer inn i bokseringen for å slåss seg opp og frem.

light_fly_fly_high_0

Ida (2013)

Dansk-polske Ida handler om foreldreløse Ida (!) som i 1960 har bestemt seg for å bli nonne. Imidlertid skal hun først møte sin eneste gjenlevende slektning, “den seksuelt frilynte og frittalende tanten Wanda”, og det aner oss at dedikasjonen til et nonneliv i sølibat blir satt på prøve… Ida er plukket opp av Arthaus her til lands, noe som pleier å være et solid kvalitetsstempel.

Kortfilmprogram: FFN – Sámi Voices

Vi har trua på at samisk film vil utvikle seg mye i tiden framover, og at anerkjennelsen vil øke. På årets TIFF kan man se to forskjellige kortfilmprogram med samiske kortfilmer. Enda bedre, spør du oss: tre av totalt fire filmskapere representert her er kvinnelige.

Celestial Wives of the Meadow Mari (2013)

Celestial Wives… har allerede reist land og strand rundt på internasjonale filmfestivaler i 2013, og endelig er turen kommet til TIFF!

Filmen er et episodebasert portrett av 23 forskjellige kvinner fra den finsk-ugriske folkegruppen eng-marier, the Meadow Mari i filmtittelen. Dette skal være en høyst absurd, leken og fascinerende dramakomedie, og vi blir fortalt at vi sjelden, om noensinne, vil oppleve noe lignende på det store lerretet igjen.

22998-default-katalog_2013_another-view_nebesnye-zheny_wf-1

——–

Etter alle solemerker å dømme blir dette en fantastisk festivaluke, og dette er bare noen av tingene vi ser fram til. TIFF byr i tillegg på en rekke seminarer, intervjuer, master classes, med mer.

Har du tips til noe vi bør dekke på TIFF? Legg igjen en kommentar!

 

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Redaksjonen legger ut nyheter, anbefalinger og arrangementer.

Legg igjen en kommentar