Filmamasoner

Anbefaling: Film fra sør 2017

Fra 9-19. november går årets Film fra Sør av stabelen i Oslo. Festivalen har fokus på filmer fra Asia, Afrika og Sør-Amerika og Filmamasoner har her laget en liten festivalguide om man ønsker å få med seg filmer av kvinnelige filmskapere og filmer med kvinner i hovedrollen. Fire kvinnelige regissører gjester også festivalen og kommer til å snakke om sine bidrag i forbindelse med visningene.

 

Close-knit

Filmens hovedperson er den 11 år gamle jenta Tomo som blir forlatt av moren og må flytte til onkelen og hans nye kjæreste Rinko. Sistnevnte jobber som pleier på eldrehjem og utviser stor omsorg ovenfor Tomo. Et nært vennskap utvikler seg mellom dem, og Tomo blir overrasket når hun lærer at kvinnen som har blitt som en mor for henne ble født som en gutt. Regissør er den kvinnelige filmskaperen Naoko Ogigami, som her i Norge er mest kjent for den poetiske og stillferdige filmen Briller (2007).

Fun Fact: Angivelig ble filmskaperen inspirert av strikkebøkene til Arne og Carlos i forhold til filmens strikkemetafor for en familie som strikkes tett sammen, hvilket tittelen også springer ut av.

 

Jaha’s Promise

Dette er en dokumentar om aktivisten Jaha Dukureh som etter å ha blitt omskåret som barn og giftet bort til en langt eldre amerikansk mann som tenåring, reiser tilbake til Gambia for å jobbe mot grusomme tradisjoner som barneekteskap og å omskjære unge jenter. Filmen viser en beintøff kvinne som gjennom sin aktivisme tar et oppgjør med sin familie og konservative politikere og dermed bidrar til at Gambias president bannlyser omskjæring av kvinner i landet.

 

Sonita + seminar: Den andres ansikt

Denne prisvinnende og mye omtalte dokumentaren tar for seg historien til den tøffe jenta Sonita på 15 år – en spirende rap-artist og afghaner illegalt bosatt i Iran. Filmen er regissert av den prisbelønnede kvinnelige filmskaperen Roksareh Ghaemmaghami fra Teheran. Visningen vil finne sted i Kulturkirken Jacob 18. november og etterfølges av seminaret Den andres ansikt – som ønsker å skape en nyansert dialog om eksistensiell spørsmål på tvers av religioner og kulturer.

 

The Eagle Huntress

Å jakte med ørner er en århundre lang tradisjon for Mongolias nomadefolk. Det er også en tradisjon som vanligvis har blitt ført videre fra far til sønn. Men i denne dokumentaren møter man den 13 år gamle jenta Aisholpan som har et naturtalent for sporten som hun har lært av sin far og bestefar. På tross av fordommene mot henne. deltar hun på et stort jaktstevne der hun overrasker med sine ferdigheter.

 

Alanis

Anahí Berneri regnes som en av de mest spennende nye stemmene innen argentisnk film. Alanis er regissørens nyeste spillefilm og handler om prostituerte Maria, som tar vare på sønnen Dante og gjør sitt beste for å overleve den tøffe hverdagen i Buenos Aires. Regissøren gjester festivalen for å samtale om filmen etter visning 16. november. To av Berneris tidligere filmer er også på programmet: It’s Your Fault og A Year Without Love.

 

Salt of this Sea

På jakt etter farens arv konfronteres Soraya fra Brooklyn med familiens fortid og Palestinsk nåtid. For å komme forbi fysiske og byråkratiske barrierer teamer hun opp med to lokale menn og tar loven i egne hender. Regissør Annemarie Jacirs regnes som en pioner innen palestinsk film og dette er hennes spillefilmdebut. Hun er også en av festivalens gjester og vil ha en samtale etter visningen av sin nyeste film Wajib 13. november.

 

When the Guns Go Silent

Dokumentar av  journalisten Natalia Orozco om fredsforhandlingene i Colombia – som førte til at landets president Juan Manuel Santos i fjor vant Nobels Fredspris. Oroxco har fulgt forhandlingene over flere år og gir her et unikt innblikk i hvordan geriljaen til slutt gikk med på å gi fra seg våpnene etter 52 år med krig der flere hundre tusen har blitt drept og drevet på flukt. Regissøren er en av gjestene på festivalen og vil ha en samtale med norske representanter fra fredsforhandlingen etter visningen 13. november.

 

The Apology

Filmen følger fire eldre kvinners kamp for oppreisning og en unnskyldning fra den japanske regjering. Under 2. verdenskrig er det antatt at så mye som 200 000 jenter fra landene Japan okkuperte ble tvunget til sexslaveri for landets soldater. Kvinnene gikk under navnet “Comfort Women” og få av dem er fortsatt i live. I denne dokumentaren følger filmskaper Tiffany Hsiung aktivismen til tre av dem – fra Filippinene, Kina og Sør-Korea – der de jobber for en offentlig unnskyldning og å kaste søkelys mot en mørk side av historien som har blitt feid under teppet. Hsiung vil i samtale med førsteemanuansis Inger Skjelsbæk diskutere seksualisert vold i krig og hvilke tiltak som kan gjøres globalt for å kjempe mot fenomenet etter visning av filmen 19. november.

Lipstick Under My Burka

En viktig og morsom film om fire kvinner i forskjellige faser av livet og deres søken etter seksuelle frigjørelse  i India. I et samfunn der familieverdier står høyt, blir personlige behov ofte satt til side – disse kvinnene kjemper imidlertid for å kunne bestemme over egen lyst, selvom de ikke kan vise dette eksplisitt. Dette er regissør Alankrita Shrivastavas andre spillefilm og skildring av kvinnelig seksualitet ble sterk kost i India, der det først var etter en lang kamp mot filmsensuren at den fikk offisiell premiere.

 

The Wedding Party

Romantisk dramakomedie fra Nollywood regissert Kemi Adetiba. To familier fra forskjellige samfunnslag i Nigeria må forenes over felles bryllupsfeiring når sønn og datter fra familiene gifter seg. Festen gjennomføres med pomp og prakt, dog ikke uten noen komplikasjoner og forviklinger. Men størst av alt er tross alt kjærligheten så mon tro om det ikke ordner seg likevel?

 

Anbefales også: I Am Not A WitchGood Manners, En Fantastisk Kvinne, Killing Jesus, The Grown-Ups, The Prince of Nothingwood, Kill Me Please,  Beauty and the Dogs og Ronja Røverdatter.

 

God festival!

 

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Elisabeth Gripsrud er skribent og fotograf for Filmamasoner. Nerdy opptatt av alt som har å gjøre med Sofia Coppola. Hun har en BA i Estetiske studier fra Universitetet i Oslo og BA i Film og TV-produksjon fra Westerdals. For tiden tar hun en mastergrad i Medievitenskap ved UiO og jobber som frilanser.

Legg igjen en kommentar