Filmamasoner

Oscar-kjolene i retrospekt

Ida Brenden Engholt 02/03/2014 Analyse 2 Comments on Oscar-kjolene i retrospekt

Dagens morsomste kuriositet for oss over gjennomsnittet Oscar-interesserte dukket opp på Media Runs blogg, og det er mye mer interessant enn de trøttsomme og obligatoriske “se tidenes verste Oscar-kjoler”-artiklene som nettavisene rutinemessig lager i forkant av utdelingen hvert år. Altså, ser jeg svanekjolen til Bjørk og dominatrix-antrekket til Cher én gang til nå, så utvikler jeg kronisk øyekatarr. Dette, derimot, er en illustrasjon som viser samtlige kjoler som har blitt båret av damene som har vunnet Oscar i kategorien Beste Kvinnelige Skuespiller hvert år, fra Janet Gaynors butikkjøpte kjole fra 1929 til Jennifer Lawrences utsøkte (men infamt snublefarlige) Dior-kreasjon i 2013.

Illustrasjonen er et imponerende stykke håndverk og detaljrikdommen er forbløffende. Visstnok har man konsultert skriftlige kilder for å rekonstruere fargen på de eldste kjolene. Resultatet er en morsom kjolekavalkade som viser hvordan motebildet har utviklet seg gjennom et snaut århundre. 50-tallskjolene er klassisk elegante med A-formede skjørt, mens vårt motemessige elsk/hat-forhold til 80-tallet manifesterer seg i Oscar-garderoben til blant andre Meryl Streep, Marlee Matlin (hvem er hun, forresten?) og nevnte Cher. Ikke minst er det svært påfallende at kjolene gradvis har blitt mer ekstravagante og luksuriøse, spesielt de siste 20 årene.

For de spesielt interesserte anbefaler jeg å lese Inger Merete Hobbelstads interessante tekst om hvordan Oscar-løperen har blitt en runway for verdens største designere, og at stylister er blitt en maktfaktor i Hollywood. Også er det bare å glede seg til et rykende ferskt lass med Oscar-kjoler treffer løperen utenfor Dolby Theatre i Holywood i natt.

Min favorittkjole? Marion Cotillards havfrueaktige Gaultier-kreasjon fra 2008.

Teksten ble først publisert på Idas blogg, indiehjerte.

oscardresses

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Ida Brenden Engholt er utdannet litteraturviter, og driver kulturbloggen Indiehjerte. Hun har karakterdrevne (kostyme)dramaer og adaptasjoner som spesialfelt, og er svak for gode dialoger, fine kjoler og at historiske fakta er korrekte på film.

2 Kommentarer

  1. Jenny Sara Jacobsen 03/03/2014 at 15:16

    Jeg synes de gamle kjolene er finest. Jo mindre dill, desto mer klasse.

    • Ida Brenden Engholt 04/03/2014 at 17:09

      Enig med deg. Jeg ble faktisk sittende og google de gamle kjolene for å se hvordan de så ut i virkeligheten. Mary Pickford sin var nydelig. Det er noe fint i nyere tid også. Marion Cotillard sin er kul. Reese Witherspoon sin også. Og den Cate Blanchett hadde på seg på søndag var det va-va-voom-kaliber over.

Legg igjen en kommentar