Filmamasoner

Buffy, Vampyrenes Skrekk fyller 15 år

10. mars 2012 fylte TV-serien Buffy the Vampire Slayer femten år! Vi markerer jubileet ved å høre hva deler av den norske fanskaren tenker om serien i dag.

Selv var jeg omtrent elleve år gammel da serien kom på norske skjermer første gang. Jeg husker ikke akkurat når jeg begynte å følge med på serien, den har liksom bare “alltid” vært der. Jeg tenkte sikkert ikke så mye på det den gangen, men når jeg ser tilbake på det nå er det noe fint i å vite at jeg trådte inn i tenårene med Buffy Summers som følgesvenn.

Som enhver ung tenåringsjente var jeg selvfølgelig opptatt av å snakke om hvem av guttene i serien som var søtest (man brukte vel kanskje ikke ord som kjekk før man ble litt eldre, innbiller jeg meg), og veldig lenge var det nok den litt rare, nerdete Oz som toppen listen for meg. Det kan godt hende det var bare fordi storesøster likte han, eller at jeg skjønte at han egentlig var ganske kul siden han spilte i band og alt mulig, ikke vet jeg. Etterhvert snudde dog mitt hjerte seg til Angel, og jeg sendte fan-brev til David Boreanaz som spiller Angel og fikk bilde med autograf i retur! Helt sant. Det var rett og slett ekte kjærleik. Svaret på spørsmålet jeg har stilt til flere andre litt lenger nede, om hvem som var yndlingskarakteren, ville med andre ordutvilsomt ha vært Angel for tenårings-Helene. (Jeg likte også å identifisere meg med Faith.) I senere gjensyn med serien må jeg innrømme at fascinasjonen for akkurat denne karakteren har gitt seg litt, og jeg har nok heller gått over til Team Spike. Gjennom hele serien er det kanskje allikevel Xander som jevnt over scorer flest poeng hos meg.

En annen ting jeg har spurt om, er hva som er de forskjellige fansenes beste eller sterkeste Buffy-minne. Her kan jeg ikke annet enn å fortsette i Angel-sporet, og se tilbake til episoden der Buffy må drepe ham og sende ham til helvete. Denne episoden tok jeg opp på VHS, og så mange, mange, mange ganger i månedene som fulgte. Mens jeg gråt intenst. Tilbake i 2012 er jeg nok også enig med flere av de under som har dratt fram når Joyce, Buffys mamma, dør. Et utrolig sterkt vendepunkt i serien, og i vår alles beste venninnes og heltinnes liv.

Jeg tror at noe av appellen til karakteren Buffy ligger der i smeltepunktet mellom venninne og heltinne. For Buffy er ikke en ufeilbarlig dame med superkrefter. Buffy går på trynet akkurat som vi gjør det, selv om det ofte er i litt andre dimensjoner, og vi er med hele veien og får se de dårlige sidene like ubønnhørlig gjengitt som de gode. På den måten har Whedon skapt en karakter som man både ser opp til av nesegrus beundring, og samtidig vil ta litt vare på. Det blir mye følelser av den slags, og det gjenspeiles også i mange av svarene nedenfor.

Tusen takk til dere som har svart på spørsmålene! Det er så forskjellige måter alle har valgt å tilnærme seg spørsmålene på, at til sammen ble dette et veldig sammensatt bilde av hva slags forhold man kan ha til en TV-serie. Oppfordrer også flere til å svare på spørsmålene i kommentarfeltet under!

 

 

GRY RUSTAD

 1. På en skala fra 1 til 10, hvor stor Buffy-fan er/var du? Jeg er så stor fan at jeg har sett hele serien fire ganger, og enkelt episoder sikkert over 10 ganger. Da jeg var yngre tenkte jeg på meg selv som en blodfan, helt inntil jeg dro på Joss Whedon konferanse, og jeg møtte mennesker som nærmest spiste og pustet Buffy. Det fines noen sikkelig hardcore fans der ute. Så i forhold til de vil jeg si 8.

2. Hvem var din yndlingskarakter i serien? Vanskelig, men jeg vil faktisk si Buffy med Spike på en god andre plass. Men hvis man inkluderer Angel som en del av Buffyverset, er favoritt karakteren min Wesley Wyndham Pryce. Wesley er karakteren som utvilsomt hadde den lengste og mest fascinerende karakterreisen i hele Buffyverset. 

3. Hva er ditt beste eller sterkeste Buffy-minne? Tror det må være sesongfinalen i sesong 5. Det sjokket da Buffy ofret seg for Dawn var helt grusomt, men også veldig vakkert. Overlat det til Joss Whedon å sjokkere på denne måten. Må også si at siste nummer av sesong 9 av Buffy (tegneserien), gav meg en veldig stor aha opplevelse av hvor grensesprengende Joss Whedon våger å være.

4. Hvilken karakter eller hva slags skapning i Buffy-universet ville du helst ha vært, og hvorfor? Jeg er lettere kontrollfrik så skulle gjerne hatt muligheten til høre andres tanker som Buffy i Earshot, men helst uten de negative konsekvensene.

5. Noe annet? Jeg vokste opp med Buffy, og sammenlignet med den anti-feministiske tenåringskulturen rettet mot unge jenter i dag (les Twilight, New Girl osv) er jeg utrolig takknemlig for at den sterke, smarte, uavhengige, heroiske, sårbare og sarkastiske Buffy Summers var mitt medierte forbilde.

 

TOMAS

1. På en skala fra 1 til 10, hvor stor Buffy-fan er/var du? Jeg var/er ikke så ekstrem at jeg brukte tusenvis av kroner på dukker og effekter slik som ekstrem-fansen, men jeg vil likevel si jeg er/var rundt en tier. Det er mulig det er vanlig blant Buffy-fans, men jeg tror jeg skjønte serien på en annen måte enn “folk flest” da det ikke var actionscenene eller oneliners-ene jeg satte mest pris på, men heller Joss Whedons måte å beskrive viktige og sårbare sider med mennesket. Serien traff meg, for å si det kort.

2. Hvem var din yndlingskarakter i serien? Willow eller Anya. Begge karakterene var outsidere og sto på en måte “på utsiden” av handlingen og betraktet Buffy/heltene fra et annet synspunkt. Det er vel ikke utenkelig at jeg kjente meg hjemme i disse typene.

3. Hva er ditt beste eller sterkeste Buffy-minne? Det er flere: “Once more, with feeling”, musikalepisoden. For det første er det en fantastisk velskrevet episode med musikk jeg nynner på den dag i dag og for det andre er det en svært viktig episode i Buffy-universet fordi historien snus på hodet og påvirker serien fram til den slutter. Døden til Tara gjorde også sterkt inntrykk og den påfølgende utviklingen til “Black Willow” var også mektig. Det aller sterkeste minnet var nok da Joyce dør. Det er kanskje den sterkeste episoden jeg har sett på TV noensinne, uavhengig av sjanger og serie. Når Buffy kaller moren sin “mummy” etter å ha oppdaget henne død i sitt eget hjem reduseres Buffy fra en sterk kvinne som takler alle utfordringer, til en liten jente som vet hun har mistet mammaen sin. Det er et magisk TV-øyeblikk.

5. Noe annet? Det har enkelte ganger føltes litt belastende å stå fram som fan av serien fordi jeg mistenker at det er mange som ikke skjønner den. Det er nok mange seere som reduserer serien til en litt cheesy action-serie med en søt hovedkarakter som dreper vampyrer, men jeg tror at den mest dedikerte fansen bryr seg svært lite om akkurat disse aspektene. BtVS er den smarteste, klokeste, morsomste og samtidig ekteste serien jeg har sett noensinne, selv om jeg var nesten tredve da jeg så den første gang. Joss Whedon klarer å sette ord på viktige følelser og tanker ved det å være et menneske, med å bruke et overnaturlig monster-univers som metafor på viktige elementer av livet. Den nyskapende dialogen og bruken av “whedonismer” gjør at man får et fellesskap med andre fans som “skjønner serien” og som gjør at man ikke føler seg alene. Jeg velger å ikke si noe om det feministiske aspektet ved serien da jeg vet at Joss Whedon hater at folk spør om dette. Det burde være en fullstendig naturlig ting å velge å fokusere på sterke kvinneskikkelser.

 

Thomas sin hund, Buffy!

THOMAS INGEBRIGTSEN LEM

1. På en skala fra 1 til 10, hvor stor Buffy-fan er/var du? Jeg er nok en sekser, men min kone er nok 10. For min del, syns jeg Angel er en bedre serie, men at Buffy har de sterkeste enkeltepisodene.

2. Hvem var din yndlingskarakter i serien? Spike. Ingen over, ingen under

 3. Hva er ditt beste eller sterkeste Buffy-minne? Da jeg så Once more with feeling. Topp story og fantastiske  låter

4. Hvilken karakter eller hva slags skapning i Buffy-universet ville du helst ha vært, og hvorfor? Spike.

5. Noe annet? Bikkja mi heter Buffy.

 

 

 

CARL INGEBRETSEN

1. På en skala fra 1 til 10, hvor stor Buffy-fan er/var du? 8-9. Er ikke helt blodfan, men det er VELDIG bra. Absolutt en av mine favorittserier.

2. Hvem var din yndlingskarakter i serien? Min yndlingskarakter er Giles. Han er morsom, vittig og en snill fyr. Hadde ikke hatt noe imot å brukt litt tid med ham hvis jeg støtte på ham en eller annen gang.

 3. Hva er ditt beste eller sterkeste Buffy-  minne? Mitt favorittøyeblikk i Buffy er når Giles blir til et monster. Jeg lo så mye at jeg datt ut av stolen og måtte ta pause for å i det hele tatt klare å følge med på det som skjedde. (når Giles jager psykologi-læreren i sesong 4). Et annet er hele “Hush”-episoden, hvor Whedon gjør narr av formelen til “vanlige” Buffy-episoder. For ikke å snakke om hver gang Giles sier “It’s going to destroy the world” og alle stønner. Fantastisk!

4. Hvilken karakter eller hva slags skapning i Buffy-universet ville du helst ha vært, og hvorfor? Hm… Denne var skikkelig vanskelig… Ville kanskje vært Giles. Veldig usikker her, egentlig.
.
KRISTOFFER GRESSLI

1. På en skala fra 1 til 10, hvor stor Buffy-fan er/var du? Jeg vil påstå jeg er en 10-er, jeg har i alle fall vært det. I det minste en 9-er. Serien sees stort sett en gang i året!

2. Hvem var din yndlingskarakter i serien? Det er vel ikke mulig å ikke svare Spike her? Men jeg har også et soft-spot for Giles

3. Hva er ditt beste eller sterkeste Buffy-minne? Det må være da jeg sett oppe hele natta og refresha nettleseren for å se om siste episode av sesong 7 var kommet ut for nedlasting. Den kom ut i 4-tida på morgenen, var nede klokka 6 og jeg rakk jobb glad og trøtt.

4. Hvilken karakter eller hva slags skapning i Buffy-universet ville du helst ha vært, og hvorfor? OZ! Han var altfor kul til ikke å ville være. Spesielt når man er en litt ukul tenåring.

5. Noe annet? Ehm – nei, Eller, jeg er helt enig i de som mener Buffy er av de viktigste – og beste – tv-seriene som har kommet det siste tiåret. Bare det at man har en kvinnelig hovedperson i en serie som ikke nødvendigvis er en “jenteserie” (jeg hater egentlig det uttrykket) er ganske unikt. (Veronica Mars er vel det eneste andre eksemplet jeg kommer på), og så er det jo selvfølgelig vittigheten til Joss Whedon, de gode karakterene, de gode skurkene (Mayor Richard Wilkins! Spike! Caleb!), de gode story arcene og ikke minst twistene og fantastiske enkeltepisoder.

 

ESPEN IVERSEN

1. På en skala fra 1 til 10, hvor stor Buffy-fan er/var du? Vi sier 8, må la det være rom for galningene også.

2. Hvem var din yndlingskarakter i serien? Uavgjort mellom tv-historiens kuleste par: Xander og Anya.

3. Hva er ditt beste eller sterkeste Buffy-minne? Alle som svarer noe annet enn hele episoden «the Body» juger. Et helt utrolig stykke tv, jeg innrømmer gladelig at jeg også skalv på underleppa da Anya måtte forklare at hun ikke forsto dette med døden.

4. Hvilken karakter eller hva slags skapning i Buffy-universet ville du helst ha vært, og hvorfor? Jeg har sansen for Sweet i «Once more with feeling». Greit nok at han ødelegger alt han er borti, serier trenger noen sånne. Av de mer brukte figurene tror jeg alle herremenn kunne tenkt seg å være Spike for en dag. Eller to.

5. Noe annet? Noe må sies om serieskaper Joss Whedons evne til å spille på de kvalitetene han besitter. Kostymene i BTVS er til tider nesten litt morsomme i sin ubehjelpelighet, for eksempel – men det gjør ikke noe fordi det er så sekundært. Whedon har fiksa et univers hvor alle har gode og dårlige sider, hvor alle er menneskelige og hvor de aller fleste som ser mer enn et par episoder finner noen de har lyst til å se hvordan det går med. Det er bra jobba når premisset er så teit som at en Utvalgt kverker vampyrer, altså.

 

INGVILL AALBORG

1. På en skala fra 1 til 10, hvor stor Buffy-fan er/var du? 7-8 kanskje? Digga det! Men var ikke helt der at jeg kjøpte dvd’ene og lærte dialoger utenat, som jeg føler at 10’ern i skalaen bør være.

2. Hvem var din yndlingskarakter i serien? Gruppedynamikken mellom karakterene var jo veldig viktig, og alle karakterene trengtes for å skape den! Det begynte med 3: Buffy, Willow og Xander, og disse tre er de viktigste karakterene hele veien. Snakk om klassisk trekantdrama (hvertfall de første sesongene) mens de også er tre selvstendige karakterer som utvikler seg gjennom serien. Jeg tror egentlig Xander var min favoritt – en sånn søt, nerdete, morsom fyr som var håpløst forelsket i heltinnen var rett etter mitt tenåringshjerte. Når jeg har sett serien igjen er det, kanskje særlig i de senere sesongene, de sterke kvinnene Buffy og Willow som står fram som favoritter.

3. Hva er ditt beste eller sterkeste Buffy-minne? Av en eller annen grunn er det som popper opp da de dro å college – en milepæl i enhver amerikansk high school-serie, og da ting begynte å forandre seg som de gjør for de fleste mot slutten av tenårene. Buffy får en roommate som er utrolig slitsom, og alle andre tror hun bare er en typisk slitsom freshman-dame, men Buffy er overbevist om at hun er ond, og samler blant annet på neglene hun har klippet for å bevise at de vokser videre – haha! Og så viser det seg jo selvfølgelig at hun har rett og jenta er en slags tragisk college girl demon. Noen episoder er mest morsomme!

En annen bra (og mer trist/rar) episode er da Buffy våkner på institusjon og er overbevist om at hun egentlig er gal og har innbilt seg hele livet som vampyrjeger. På institusjonen er foreldrene sammen og i live, og overbeviser henne om at dette er mer sannsynlig enn at hun skulle være en slags superhelt og vampyrjeger. Buffy selv ønsker seg et mer normalt liv med familie og tror en stund hun må drepe alle i “fantasiverdenen” for å få det. Men heldigvis for oss er det ikke sånn, hun har blitt forgiftet og får hallusinasjoner om institusjonen, det er vampyrjegerverdenen som er den ekte og alle kan puste lettet ut.

 

SANDRA MILEO

1. På en skala fra 1 til 10, hvor stor Buffy-fan er/var du? 10. Men det har gått i perioder. Jeg likte Buffy svært godt da serien først kom ut og gikk på TVN, men det var kanskje mange år etter når Buffy gjorde sitt inntog på DVD-markedet at man virkelig ble fangirl.

2. Hvem var din yndlingskarakter i serien? Angel, til tider Faith. Liker interaksjonen mellom disse to veldig godt. Må også innrømme at Angel er for fløtepusete i den første sesongen, men det blir bedre etterhvert. Liker jo Angel fordi han er mystisk, høy og mørk. Edward Cullen har ingenting på ham.

3. Hva er ditt beste eller sterkeste Buffy-minne? Når Angel og Buffy danser på skoleballet til Wild Horses av The Sundays (sesong 3, THE PROM). Angel har jo nylig fortalt Buffy at han skal forlate Sunnydale, men gir henne en siste dans før de skal opp mot the Big Bad.

Men jeg vil også trekke frem Joyce Summers død i THE BODY som en traumatisk fremstilling av dødsfall i amerikansk TV-historie.

4. Hvilken karakter eller hva slags skapning i Buffy-universet ville du helst ha vært, og hvorfor? Vanskelig å svare på denne, men jeg hadde nok ikke likt å være en sidekick som Xander. Kanskje jeg kan være Kendra, som var en slayer i kort tid før hun ble drept? Hun er tøff, mystisk, dispiplinert, men til tider også veldig sårbar. Dette er personlighetstrekk jeg liker hos folk. Dessverre blir hun jo drept rimelig fort og det er en annen sak. Vet at det er mange som ikke liker Kendra, men det tror jeg har å gjøre med at Bianca Lawson var en forferdelig dårlig skuespiller på den tiden.

5. Noe annet? Buffy er virkelig bra altså, men jeg elsker TV-serien Angel også! I det hele tatt: Jeg elsker alt som Joss Whedon får til. Uten Joss Whedon så hadde jeg nok ikke vært like interessert i film og TV som det jeg er i dag.

 

MAREN H. BLAALID

1. På en skala fra 1 til 10, hvor stor Buffy-fan er/var du? 8. Jeg kan ikke sitere hele episoder utenatt, men jeg vil si jeg er en stor fan. Fortsatt. Buffy-episodene er tidløse. Én gang fan, alltid fan.

2. Hvem var din yndlingskarakter i serien? Buffy-universet har et mylder av spennende og allsidige karakterer, så det er vanskelig å velge kun én. Faith, Giles, Willow, the Mayor og Oz er noen av dem. Men denstørste favoritten må nok være Spike. Han vil alltid være høydepunktet i episoden med sine vittige kommentarer.

3. Hva er ditt beste eller sterkeste Buffy-minne? Første gang jeg så ”Hush”. Det var en genistrek å lage en episode der store deler av den er helt uten lyd. ”Hush” er en av de mest skremmende episodene, og det var da jeg virkelig innså hvor genial serien er. I Buffy blir det lekt med sjangre over en lav sko, du vet aldri helt hva du kan forvente deg. En musikalepisode i det ene øyeblikket,en ønskedrømepisode i det neste.

4. Hvilken karakter eller hva slags skapning i Buffy-universet ville du helst ha vært, og hvorfor? Jeg tenkte og tenkte, men kom ikke på en karakter eller skapning jeg ville ha vært. Sorry! Det er faktisk ingen. Har innsett at det ikke er så mange av de kvinnelige karakterene jeg likte så godt!

5. Noe annet? Det har ikke vært lett å finne en erstatter for Buffy. Serien blandet drama, humor og action på en måte som få andre serier får til. Det er spenstig dialog, superb karakterutvikling og sammenhengende plot. Man blir følelsesmessig involvert, og alle dødsfallene gjør fortsatt like vondt den dag i dag. Hvis man ser forbi det overnaturlige ser man at Buffy forteller så mye mer. Heldigvis har ikke Joss Whedon sluttet å fortelle historiene sine.

 

PERNILLE GJÆRDER OLSEN

1. På en skala fra 1 til 10, hvor stor Buffy-fan er/var du? Ca. 4,5.

2. Hvem var din yndlingskarakter i serien? Spike

3. Hva er ditt beste eller sterkeste Buffy-minne? At Buffy og Spike hadde et ambivalent forhold, og at de av og til sammen drepte de stygge demonene.

5. Noe annet? Angel!!! <3 <3 <3

 

 

 

 

MARIE BENJAMINSEN SHEEHAN

1. På en skala fra 1 til 10, hvor stor Buffy-fan er/var du? Jeg vil si jeg var veldig stor fan. så alltid på Buffy, har en bok med replikker fra de forskjellige karakterene i. Jeg selv vil si 10 på skalaen, men jeg vet at det finnes folk der ute som kan replikker utenatt og det kan ikke jeg så må derfor svare 9. :D

2. Hvem var din yndlingskarakter i serien? Vil si at jeg er veldig glad i Spike, spesielt når han ble forelska i Buffy :D Synes også at the Nerd league var morsomme, og likte godt de demonene som var med som hadde litt dialog. (Anya og vampyrkjæresten til Spike, Harmony, er morsomme.)

3. Hva er ditt beste eller sterkeste Buffy-minne? Mitt beste minne vil vel være alle replikkene, utrolig morsom serie. Har sett på i ettertid og det er fortsatt like bra!

4. Hvilken karakter eller hva slags skapning i Buffy-universet ville du helst ha vært, og hvorfor? Jeg ville vært en demon som Anya for da hadde jeg prøvd hele demon greia og nå lever jeg som  menneske.

 

TRUDE KOKSVIK NILSEN

1. På en skala fra 1 til 10, hvor stor Buffy-fan er/var du? Hmmm, en sterk åtter tenker jeg.

2. Hvem var din yndlingskarakter i serien? Umulig å velge en. Buffy og Williow på delt førsteplass, med Drusilla, Glory og Faith som gode runner ups. Når det er sagt, så er det kombinasjonen av karakterer som “gjør” serien.

 3. Hva er ditt beste eller sterkeste Buffy-minne? Alle helgene venninna mi Silje og jeg tilbragte i dobbeltsenga med Buffymaraton på dvd og rullgardinene nede mens vi heiv i oss pasta med brokkoli og hjemmelagde brownies.

I tillegg: scenen der Buffy dreper Angel og sender ham ned i underverdenen for å redde verden selv om hun rett før forstår at han har blitt seg selv/fått sjelen sin igjen.

4. Hvilken karakter eller hva slags skapning i Buffy-universet ville du helst ha vært, og hvorfor? Willow. Akkurat passe blanding av sjenert/nerdete og sterk/magisk. Veldig snill men hard mot de harde.

5. Noe annet? Buffy er for meg den perfekte popkulturelle feministserien, full av fantastiske karakterer. Utrolig deilig med damer som er sterke, smarte og som ikke trenger menn, men som omgir seg med menn som er kule og som liker sterke damer.

Gratulerer med jubileet, Buffy! Hilsen oss i Filmamasoner.

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Helene Aalborg er utdannet filmkurator. Hun er styreleder i Norsk Filmklubbforbund og grunnlegger og leder i Feministisk Filmklubb. Helene er frilans filmskribent, med spesialfeltene skrekkfilm, feministisk analyse og filmfestivaler.

1 Kommentar

Legg igjen en kommentar