Filmamasoner

TIFF: Light Fly, Fly High (2013)

Beathe Hofseth og Susann Østigaard har laget en usedvanlig engasjerende dokumentar om en av de mest imponerende damene du noensinne vil stifte bekjentskap med.

Kasteløse Thulasi rømte hjemmefra da hun var 14 for å slippe å bli giftet bort til en eldre mann. Hun begynte å bokse, og ble tatt inn i varmen av en annen familie. Vi møter Thulasi ti år senere. Hun bor fortsatt hos sin nye familie og trives der, og er en erfaren amatørbokser. Skjønt, amatør – hun har blant annet beseiret Mary Kom, Indias store OL-helt i bokseringen.

image

Tross Thulasis store talent og dedikasjon til boksesporten, er det ikke dermed gitt at hun kommer noen vei helt på egen hånd. “Jenter som meg er uten verdi”, sier Thulasi i begynnelsen av filmen. En av de mannlige trenerne eller andre sirs må alltid godkjenne, underskrive, velge ut, og de handler ikke alltid kun av kjærlighet til sporten eller tro på jentene i bokseklubben. De tar godt betalt for å ta med jentene på diverse turneringer og konkurranser, tross at alle utgifter dekkes av staten. Eieren av klubben har et kontor med mørke vinduer, så ingen kan se inn. Alle vet hva som foregår der inne når en av jentene blir kalt inn på kontoret, sier Thulasi.

For vår heltinnes del begynner det å haste med å vinne de riktige turneringene, oppnå de korrekte målene. Hun trenger en godkjenning av klubbeieren for å kunne bli nominert til et karriereprogram regjeringen driver for unge sportsutøvere, og hun må ha den før hun fyller 25 – da vil hun være for gammel for å bli tatt opp i programmet. Klubbeieren finner stadig nye grunner til å satse på noen andre og la Thulasi vente. Hun er 24, har en begynnende skulderskade, og hennes nye far begynner å snakke om å finne en mann til henne.

Er det én ting Thulasi er klar på, er det at hun ikke vil gifte seg. Hun bestemte seg for det før hun rømte hjemmefra, og basert på foreldrenes ekteskap mener hun at livet som gift, for ei i hennes posisjon, er et liv i fengsel. Thulasi vil bokse, og hun vil få en jobb. Et selvstendig liv, og en jobb, er gjensidig utelukkende med livet som gift. Thulasi vil ikke være noen fange, hun vil være fri.

I am a one woman army

– Thulasi

Det oppstår en tilsynelatende uendelig rekke av komplikasjoner for Thulasi i hennes streben etter selvstendighet, i perioden på omtrent halvannet år som kameraet følger henne. Men Thulasi forblir den hun er, og står støtt i en hvilken som helst storm. Hun er klar på at hun holder på prinsippene ikke bare for sin egen del, men slåss videre for at også de andre jentene i bokseklubben og ellers skal få det bedre som følge av hennes kamper.

Thulasi er rett og slett en helt ekte superhelt. Se filmen om henne, og la deg imponere og inspirere. Se den for din egen del, og fordi Thulasi fortjener det.

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Helene Aalborg er utdannet filmkurator. Hun er styreleder i Norsk Filmklubbforbund og grunnlegger og leder i Feministisk Filmklubb. Helene er frilans filmskribent, med spesialfeltene skrekkfilm, feministisk analyse og filmfestivaler.

Legg igjen en kommentar