Filmamasoner

KVIFF 2012: Janne Heltberg Haarseth i rykende fersk film

Skrevet av Irene Langeland

Karlovy Vary International Filmfestival ble sparket i gang fredag, og med på programmet er rykende fersk, norsk film. Mer eller mindre mann, regissert av Martin Lund, ble ferdigstilt onsdag og vist for aller første gang på lørdag under festivalen. Den er her plukket ut til hovedkonkurransen sammen med 11 andre filmer. Etter to pressevisninger tidligere på dagen hadde den dermed stor verdenspremiere om kvelden i festivalens hovedsal på hotel Thermal.

-Det hele føles nesten litt absurd! Overgangen fra filmworkshop i Oslo til rød løper- premiere her med stående applaus, vinking og signering av autografer er mildt sagt stor, forteller Janne Heltberg Haarseth som spiller i filmen. – Jeg får litt følelsen av å være i en Walt Disney-aktig setting her i Karlovy Vary, (red: hvor man er omgitt av “slott” og grønne fjell).

Dette er hennes første spillefilm etter endt utdanning på teaterhøyskolen i 2010, men hun har lang fartstid foran kamera fra barndommen av. Da var hun i en årrekke aktiv på Nrk, i programmer som Midt i Smørøyet. Hun var også med i en spillefilm da hun var tolv år. De siste årene har hun holdt til ved Trøndelag folketeater en periode, før hun forlot det til fordel for freelancejobbing i Oslo. Der har hun akkurat gjort seg ferdig med innspillingen av Torun Lians (Ikke Naken, Bare skyer beveger stjernene) nye film Victoria, basert på Knut Hamsuns klassiker, og er aktiv med mange prosjekter fremover. Av disse trekker hun frem teatergruppen Asklepios Hane som aller viktigst. Der er hun i tillegg til skuespiller også produsent for det pågående prosjektet, med premiere på Det Norske Teater 17.jan 2014. Hun snakker varmt om samarbeidet i gruppen, og om produsentjobben sier hun: – Av og til er det deilig å forholde seg til konkrete ting og tall, og ikke bare en rekke ulike fortolkninger slik man må som skuespiller.

Foruten dette jobber Janne på Teaterhøyskolen i sommer, hvor de holder scenen åpen for tidligere elever slik at de kan jobbe med selvstendige prosjekter:  -Slik det er nå står jo ikke lenger Nationaltheateret alene der som “den store borgen”. Veldig mange vil også være med på å skape eget, og ikke bare utøve.
Til høsten har hun premiere på dokumentarforestillingen Ship o`hoi  i Oslo, Trondheim og Bodø, i tillegg til et par egne teaterprosjekter og at hun skal i gang med innspillinger til filmen Pioneer av Erik Skjoldbjærg (Nokas).  På nyåret venter Riksteatret. Med alt dette på gang bekrefter hun at det nesten var et under at hun fikk til to dager på festivalen.

Kvinneroller
Under åpningsseremonien for festivalen mottok den berømte, amerikanske skuespilleren Helen Mirren en pris for Outstanding Artistic Contribution to World Cinema. I den forbindelse uttrykket hun et håp om at det vil bli flere kvinner i filmindustrien fremover. Hun foreslo også at man kunne begynne med å skrive roller for menn, for så å gi dem kvinnenavn. Janne er positiv til tanken:
-Mannsroller blir i langt større grad utabeidet med utgangspunkt i dem som egne individer, mens kvinneroller ofte baseres på deres kjønn. Man burde skrive om identiter og personer – og ikke kjønn. Sånn sett kunne man i blant skrive “hen” i manus fremfor han/hun, og siden plassere hvorvidt det blir en mann eller kvinne, sier hun.

Ellers har hun så langt ikke opplevd problemer knyttet til det å være kvinne i filmbransjen, eller til å være den eneste kvinnen i reisefølget til Karlovy Vary. Hun sier at hun trives med menn og føler seg godt ivaretatt av sine (for anledningen) dresskledde kollegaer. Sammen med dem skal hun videre på middag på Grand Hotel Pupp, et navn hun humrer litt av. En observasjon hun har gjort seg er at man tilsynelatende skiller tydeligere mellom kjønn i Karlovy Vary enn hjemme. For eksempel var hun den eneste som mottok blomster under premieren lørdag.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Mer eller mindre mann
Mer eller mindre mann møter vi Henrik i midten av tredveårene. Han flytter inn i nytt hus sammen med Tone som han venter barn med, samtidig som han begynner i ny jobb. Den omhandler underliggende frustrasjoner han bygger opp, og spørsmål om egen identitet i det man kan kalle en typisk sen etableringsfase. I møte med nye former for ansvar slites han mellom kameratgjengens ungdommelige og rølpete omgangsform og voksenrollen som forventes av ham andre steder. Han kommer i konflikter med Tone (Janne Heltberg Haarseth), da frustrasjonen resulterer i episoder av irrasjonell oppførsel snarere enn at han klarer å sette ord på den. Noen av disse “episodene” er utgangspunkt for en rekke underfundige og morsomme scener gjennom filmen. Og at disse fungerer avhenger i stor grad av de gode skuespillerprestasjonene, både av Henrik Rafaelsen og Janne Heltberg Haarseth.

-Det var veldig gøy å spille rollen som Tone. Hun er en jente med tæl i, som tør å være frekk og kan ta litt igjen. Før opptakene gikk igang, var det satt av god tid til å prøve på alle scenene, slik at vi var trygge og veldig godt forberedt da innspillingen skulle gjøres, forteller hun.
Blant annet kan nok enkelte Kiwi-kunder ha stusset litt under prøvene til en butikkscene, hvor paret i filmen utfordrer hverandre i hvor langt de tør å gå i liksomkrangling og trulser. Noe som forøvrig ikke var helt nytt for Janne, som forteller at hun har en kamerat som kan finne på å utsette henne for lignende påfunn.

Under pressekonferansen sa regissør Martin Lund at filmen dreier seg rundt det å bevege seg videre i livet, og å være komfortabel i egen situasjon. Det ble tatt opp at man i vår tid (og da kanskje spesielt fortsatt i Norge som ikke har vært så hardt rammet av finanskrisen,) har anledning til å leve uten forpliktelser og ansvar mye lengre enn tidligere. For noen varer ungdomstiden langt ut i tredveårene. Henrik kan ses på som et eksempel på en slik moderne mann som har beveget seg rundt lenge, men som nå møter stort ansvar som kommende far.
-Jeg tror nok vi finner en del slike menn i Oslo. Noe som skiller Tone fra Henrik er jo at hun faktisk går med barnet i magen i ni måneder og venner seg gradvis til tanken, mens mannen kanskje først forstår alvoret i det barnet blir født og plutselig er der, kommenterte Janne.

 
Publikum kan altså vente seg å se mye til Janne Heltberg Haarseth i fremtiden, og da først i Mer eller mindre mann som har premiere på norske kinoer 14.september.

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Redaksjonen legger ut nyheter, anbefalinger og arrangementer.

Legg igjen en kommentar