Filmamasoner

Debatt: Pølsefest på kinolerretet

I forbindelse med en hel feminismeuke ved Det Norske Studentersamfund i februar, inviterer Kulturutvalget til debatt om kvinnelig representasjon på det store lerretet. Debatten tar utgangspunkt i den etterhvert velkjente Bechdel-testen – og med i debattpanelet er Filmamasoners redaktør Helene Aalborg.

Dette skriver Kulturutvalget selv om arrangementet:

I 1985 oppfant serietegner Alison Bechdel en test for å måle kjønnsbalanse i film. For å bestå testen må en film inneholde en scene hvor (1) to kvinnelige, navngitte karakterer (2) snakker sammen om (3) noe annet enn menn. Testen indikerer ikke hvorvidt en karakter er godt eller dårlig skapt, men sier noe om hvordan kvinner på lerretet ofte ender opp med å bare eksistere i relasjon til menn. Kun seks av de ti mest sette filmene på kino i Norge siden 2010 består Bechdel-testen. Samtlige av filmene har mannlige regissører og manusforfattere, og ni av ti mannlig hovedrolle.

Hvor blir det av kvinner i populærfilm?

Kulturutvalget inviterer til Onsdagsdebatt om kvinners representasjon i filmbransjen: Bør norske kinoer, i likhet med noen svenske, A-merke filmer som består Bechdel-testen? Og er det i det hele tatt filmens rolle å ha en oppdragende funksjon overfor samfunnet?

Debatten finner sted onsdag 26. februar. Klikk her for flere detaljer, eller her for FB-event.

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Redaksjonen legger ut nyheter, anbefalinger og arrangementer.

Legg igjen en kommentar