Filmamasoner

De skumleste damene

Hun var så glatt og myk, nå er hun gal og syk…

De fleste av oss jenter har vel, på et eller annet tidspunkt i livet, opplevd å bli avfeid som hysteriske eller fått spørsmål om vi har mensen. Kom ikke her og fortell meg at ikke kjæresten din av og til himler med øynene og ber deg om å ”slappe av litt”.

Hvem har skylda for dette, egentlig? At vi jenter og damer alltid må roes ned og hysjes på? At noen menn er livredd for en scene, bare vi øker en halv desibel på stemmen? Kan vi legge skylda på enkelte filmer tro? Er det de som har satt sine traumer i et mannesinn?

Altfor ofte blir kvinner i film (da særlig skrekkfilm) fremstilt som hyeneskrikende, handlingslammede, hjernedøde gummifigurer som like gjerne kunne hatt ihjælkokt spaghetti til bein. Det spiller ingen rolle hvor hun løper, så lenge det ikke er ut av huset med morderen i. Det er også greit å kaste mobilen på morderen og stoppe midt i flukten for å se seg rundt og “vente” til han hopper fram bak en busk… Det viktigste dog, det aller viktigste er at den såkalte heltinnen sin hvite singlet blir våt og avslører et par stive nipples.

Ikke rart man av og til trenger å kompenserse med noen iskalde, tilsynelatende tvers igjennom uempatiske, notorisk onde hurper. Eller bare rett og slett noen forfriskende ko-ko kvinnfolk.

De ser ut som vanlige folk, de har normale jobber og klær. De går rundt oss i hverdagen og later som ingenting, men de er virkelig ute og kjøre. Jeg sier tilsynelatende, fordi enten mellom linjene eller tydelig i teksten er det en grunn til at de har blitt sånn. De fleste av dem er ikke født stalkers, onde eller sadistiske – og der ligger ofte dilemmaet i filmene. Plutselig sitter jeg og synes synd på en dame som har drept masse mennesker pluss en hund, for å komme til mannen hun elsker (eller er besatt av) fordi jeg, på en syk måte, kan relatere til det å være ulykkelig forelska, eller bare å ønske noe veldig sterkt, som du vet du kanskje aldri vil få.

Uansett hvordan du vrir og vender på det, et støkke virkelig stein hakke gæern dame av natur, er det lurt å holde seg unna. I disse kommende Halloween-dager tenkte jeg vi kunne dykke ned i temaet og hylle noen av de aller mest skremmende hunkjønn på film.

May fra May

may-horror-film-angela-bettis-anna-farris-lucky-mc1

En sjokkerende overraskelse av en film, som klarer det kunsstykket å være søt som syltetøy og like ubehagelig som pirkeinstrumentet hos tannlegen samtidig.

 

 

 

 

 

 

Sadako fra Ringu

sadako

Denne jenta står for alltid som et skrekkikon etter at hun bokstavelig talt rev lerretet i stykker, kom ut av tv-en og inn i stua.

 

 

 

 

 

 

Stemoren i Snehvit

Snow-White-Evil-Queen

Selve definisjonen på ond stemor, og hvordan ondskap kan fødes av misunnelse.

 

 

 

 

 

 

Alex Forrest i Farlig begjær

 

fatal-attraction_l

Skrekk og advarsel til alle menn, som tror det bare er å ha et lettsindig sidesprang. Jeg har vanskelig for å tro at det var mye utroskap i de nærmeste årene etter 1987.

 

 

 

 

 

 

Sil fra Species

species

“Im in love with an alien, I’m in love with her eeeeyes ..” – Kelly family

 

 

 

 

 

 

Asami fra Audition

Audition

En kjærlighetshistorie som utvikler seg til et utenkelige absurd mareritt. En film som lurer deg med sin softe, duse rolige første halvdel, for så å rive deg i fillebiter den siste halvtimen.

 

 

 

 

 

 

Annie fra Misery

misery kb

En skikkelig trofast fan, som gjerne knuser bena dine for at du skal få ferdig din siste bok.

 

 

 

 

 

 

Anna  i Possession

anna

Oh dear…. ko-ko

 

 

 

 

 

 

Dama fra Inside

inside

Tenk deg dette: du er alene hjemme og høygravid. Utenfor lusker det en kokosbolle av en dame som gjerne vil inn og skjære ut fosteret av magen din…(!)

 

 

 

 

 

 

Evelyn i Play Misty for me

misty

Dette kan være den verste stalker-filmen noensinne – og jeg vil gjette at mye av inspirasjonen til Farlig begjær kom herfra. Skikkelig brysom dame som vil lage mat til deg, komme inn til deg, bli med deg overalt, elsker deg og ringer og ringer og ringer og ringer …

 

 

 

 

 

 

Marie fra High tension

Kjærlighet gjør gal. Å herregud, så galt det går noen ganger...

Kjærlighet gjør gal. Å herregud, så galt det går noen ganger…

Cathryn fra Cruel Intensions

cruelintentions

Ondskap kommer i mange manipulerende former.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Margareth) Mora til Carrie fra Carrie 

carrie_01

Alle vil ha en mor som beskytter og passer på, men det går over stokk og stein i denne hjemsøkende filmen. Piper Laurie gjør en uforglemmelig rolle som den sterkt troende, og desto mer destruktive moren til Carrie.

 

 

 

 

 

 

 

Johanna fra The Babysitter 

babysitter

Johanna dukker opp fra intet og spør om jobb i huset til en familie. Hun er som en drøm; Hun lager mat, rydder, stryker, vasker, passer barn, låner undertøyet ditt, forfører mannen din, manipulerer ungen din, tar livet av naboene dine…

 

 

 

 

 

 

 

 

Barnevakten i The Omen

omen

Som et eneste langt gufs, setter denne dama den siste finishen på en av tidenes skumleste filmer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mary i Dead silence

Undead_Mary_Shaw

Hjelp…

 

 

 

 

 

 

 

Miss Castavet – naboen i Rosemary’s baby

rosemarys-baby_l

En oppsiktsvekkende påtrengende nabo som aldri kjenner sin besøkelsestid. Det er personlig mitt verste mareritt å få en sånn over gangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Herdra (leieboeren) i Enslig ung kvinne søker

swf-1

Vi er bestevenner ennå selv om jeg drepte hunden vår, sant… Sant?

 

 

 

 

 

 

Madeline fra Døden kler henne

DeathBecomesHer1

Ikke akkurat direkte ondskapsfullt. Heller ikke så rart at denne dama blir litt ko ko når man detter ned trappa og hodet sitter feil vei. Dette er en kjempekul, underholdende film, med akkurat passe mye misunnelse, smerte, dramatikk, og svart humor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

satan

Djevelen har kommet i en drøss forskjellige fremstillinger, men alltid litt kult når Lucifer blir spilt av en dame. Spennende og skikkelig creepy tolkning av Rosalinda Celentano som selveste Satan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Angela fra Sleepaway camp

wpid-sleepawaycamp1

“No… I would never…”

angela-full-bodycr

 

 

 

 

 

 

 

 

Ikke alle disse er tradisjonelle Halloween-filmer, men jeg skal love deg at disse damene skremmer deg likevel og er et godt alternativ hvis du har lyst til å gå litt utenom de trygge klassikerne.
Ha en ekkel feiring!
Er din favoritt-gærning ikke med på lista? Kommenter i feltet under!

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Fru Ekkelt driver Montages-bloggen ekkelt.no, hvor hun skriver utelukkende om ekle filmer. Av og til legger vi ut noen av sakene hennes her på Filmamasoner.

8 Kommentarer

 1. PC 16/10/2013 at 20:43

  Fantastisk at noen gjør anmeldelser av slike filmer som er litt utenfor A4-akseptanse (både film og anmeldelse)!

 2. Vigdis 17/10/2013 at 19:40

  Haha, jeg elsker denne listen! Jeg ville også ha lagt til Divine fra Pink Flamingos. Eller kanskje bør hun heller tittuleres som filmhistoriens ekleste EVER? Ser frem til flere lister!

 3. Hardersen 18/10/2013 at 11:18

  Moren i Fredag den 13. burde være selvskreven på en slik liste. I tillegg har du Margot Kidder i Brian de Palmas Sisters og bandelederen i Wes Cravens Last House on the Left.

 4. Fru Ekkel 18/10/2013 at 19:28

  Flere ekle lister fra bloggen her- :)

  http://ekkelt.montages.no/ekle-lister/

 5. Fru Ekkel 18/10/2013 at 19:33

  Og takk for at dere utfyller listen!! Jeg har helt klart glemt et par selvskrevne figurer, men sånn er det vøtt! – Plutselig her på jobben kom jeg til å tenke på Angelina Jolies rolle i Beuwolf også. Vakke hu ganske kjip? Gamla i Martyrs, gamla i Notes on a scandal… and the beat goes on.

 6. Jenny S. Jacobsen 21/10/2013 at 14:05

  Også Rebecca deMornay fra the Hand that Rocks the Cradle da :)

  http://www.imdb.com/title/tt0104389/?ref_=nv_sr_1

 7. Singsing 18/03/2014 at 15:50

  Hva med Claire i house of cards?

Legg igjen en kommentar