Filmamasoner

Anbefalinger for desember: Cinemateket i Oslo

Redaksjonen 07/12/2015 Nyheter Comments Off on Anbefalinger for desember: Cinemateket i Oslo

Vi har sett gjennom desember-programmet til Cinemateket I Oslo, og har noen filmer på anbefalingslisten. Filmene er enten regissert av kvinnelige regissører, handler om virkelige kvinner eller har kvinner i hovedrollene.
Alle omtalene er lånt fra Cinemateket.no

FILMER MED KVINNELIG REGISSØR

EDEN, regi: Mia Hansen- Løve
Frankrike/Storbritannia, 2014
Eden er Mia Hansen-Løves film om en ung gutt som mister seg selv til musikken – hennes egen bror Sven. Filmen spenner over en periode på 20 år, og er et tidsbilde og et generasjonsportrett, en musikalsk hyllest og en biografi. Med Second Run gir vi deg en sjanse til å se filmer som vi synes fortjener litt mer oppmerksomhet enn da de ble satt opp på kino.
Omtale: Cinemateket.no

Vises:
Søndag 13.12.15, Tancred: 21.00

HEST ER BEST, Regi: Mischa Kamp
Nederland, 2005
Winky Wong og moren har akkurat flyttet fra Kina til en liten nederlandsk by for å bo sammen med faren som har startet en kinesisk restaurant. Winky strever med å lære språket og få nye venner. Etter en spesielt tøff skoledag, ser Winky en nydelig ponny. Hestens eiere tilbyr Winky å lære henne å ri, men foreldrene synes det er alt for farlig. Når hesten blir syk og må avlives, bestemmer Winky seg for at hun ønsker seg en egen hest. Kan julenissen oppfylle ønsket hennes?
Omtale: Cinemateket.noVises:
Lørdag 12.12.15, Lillebil 15.00
Lørdag 19.12.15, Lillebil 13.00
FILMER OM KVINNER

La Vie En Rose, Regi: Oliver Dahan
Frankrike, 2007
Oppveksten til Edith var omflakkende og til tider tøff, men stemmen var magisk, og i 1935  ble Edith oppdaget av nattklubbeieren Louis Leplée, og ga ut sin første plate samme år. Det ble starten på en utrolig karriere, men livet skånte henne hverken for dramatikk eller tragedie. I Olivier Dahans biografiske drama er det Marion Cotillard som overbevisende spiller den voksne Piaf.

Vises
Lørdag 19.12.15. Lillebil 17.00

Søndag 20.12.15. Lillebil 20.00

PINA, Regi: Win Wenders
USA, 2011
Wenders’ dokumentar om venninnen Pina Bausch en er hyllest og en siste hilsen til den berømte koreografen, som døde før filmen var ferdigstilt. Den er en slags kollasj av til tider hypnotiske utdrag fra Bauschs forestillinger, filmet i og rundt Wuppertal, der ensemblet har sitt danseteater, men også opptak der danserne minnes Pina.

Vises:

Tirsdag 08.12.15. Tancred 21.00

KVINNELIGE HOVEDROLLER

ILLUSJONER, Regi: Hirokazu Koreeda
Japan, 1996

Yumikos tilværelse flerres istykker når ektemannen Ikuo uten forklaring vandrer i døden. Koreedas debutfilm er et dypt humanistisk og blendende vakkert studie av tap, ensomhet og lengsel. Arven etter Ozu er tydelig: Det statiske, betraktende kameraet og de presist komponerte bildene er kombinert med Ozu-aktig bruk av «pillow shots» – små pauser i den visuelle poesien. Resultatet er en nydelig, kritikerrost og prisvinnende film som slett ikke er like deprimerende som temaet antyder.

Vises:
Onsdag 09.12.15. Tancred 21.00

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Redaksjonen legger ut nyheter, anbefalinger og arrangementer.

Stengt for kommentarer.